In opinia acestuia, intervalul de 8 ani prevazut initial pentru realiza cresterea contributiei de la 2 la 6%, ar putea fi micsorat, in conditiile in care sistemul pensiilor private va functiona in conditii optime.
„Exemplul cel mai clar il dau bulgarii, care au plecat tot cu 2%, tot intr-un sistem gradual si acum au ajuns la concluzia ca sistemul lor merge bine, oamenii sunt multumiti, profitul e destul de bun si ca atare, solutia este sa mareasca contributia la 7% direct, fara sa mai mearga in trepte”, a explicat Seitan, citat de NewsIn.
Mai mult, Seitan a spus ca ingrijorarile referitoare la colectarea contributiilor pentru pensiile private sunt nejustificate, deoarece toate colectarile se fac nominal, astfel incat eventualele probleme aparute dupa plata contributiei de catre populatie sunt apoi clarificate intre institutiile implicate in sistemul pensiilor private.
„Sistemul poate sa functioneze cu datele care exista in baza de date a Casei de Pensii, in sistemul acesta, care e simplu si bine ales, bataia fiind intre cei care colecteaza si cei care nu depun”, a precizat Seitan. Acesta a adaugat ca in momentul de fata, numarul celor care nu platesc contributiile la sistemul public de pensii este mai mic de 5% din total.
Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II va incepe la 17 septembrie si va dura patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit CSSPP.
Primele contributii pentru pensiile private vor fi colectate in luna ianuarie a anului 2008. In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Contributia va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.