„Acordul privind impozitarea era gata de ratificare, in ceea ce ne priveste, dar negocierile au fost deocamdata blocate”, a afirmat Merz duminica, intr-un interviu.
Autoritatile de la Roma au lansat un program de amnistie fiscala, pentru a recupera sume de ordinul miliardelor de euro ascunse in paradisuri fiscale, si au sporit presiunile prin perchezitionarea a 76 de sucursale ale unor banci elvetiene din Italia, provocand un scandal diplomatic.
Merz a aratat ca perchezitiile efectuate de politie au incriminat sistemul juridic elvetian.
„Ceea ce se intampla in Italia are un caracter discriminatoriu”, a mai spus el.
Merz, care detine din 2009 si postul onorific de presedinte al Elvetiei, a declarat publicatiei Sonntagsblick Switzerland ca tara sa nu va negocia un acord sub presiune. El a precizat ca nu intentioneaza sa mearga la Roma pentru a discuta cu omologul sau, Giulio Tremonti.
Bancile elvetiene, mai ales cele din cantonul sudic Ticino, de la granita cu Italia, sunt ingrijorate ca programul italian de amnistie fiscala ar putrea duce la retragerea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari.
In luna martie, Elvetia a cedat presiunilor de moderare a legislatiei privind secretul bancar si s-a angajat sa coopereze la masurile de combatere a evaziunii fiscale, la nivel mondial.
Pana in prezent, statul elvetian a semnat acorduri in domeniul fiscal cu mai multe tari, printre care Franta si Statele Unite.