„Costul constructiilor va creste cu minim 20% pana la sfarsitul primului semestru, in primul rand din cauza scumpirii materialelor de constructii, apoi a transportului, ca urmare a majorarii preturilor la carburanti, si a manoperei”, a declarat pentru DailyBusiness Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO).
Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, a declarat marti ca pretul cimentului ar putea inregistra intr-o prima faza o crestere de 10-12%, scumpire influentata in special de costul energiei si de cel al fortei de munca, insa este probabil ca aceasta sa nu fie singura crestere din 2008, potrivit NewsIn.
Presedintele ARACO considera ca aceasta majorare era previzibila, dar solicita producatorilor de materiale de constructii sa nu majoreze conjunctural preturile mai mult decat trebuie.
Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) considera ca scumpirea cimentului cu peste 10% este nejustificata, desi pentru obtinerea acestui material, prin arderi, se consuma cantitati mari de combustibili.
Totodata, presedintele PSC considera ca ponderea structurilor metalice va creste in ansamblul constructiilor, ca urmare a substituirii cimentului, din cauza scumpirii acestuia.
Polizu considera ca antreprenorii pot achizitiona otel la preturi accesibile, avand in vedere ca cel mai mare producator din lume, China, „arunca anual pe piata circa 500 de milioane de tone de otel”.
Oficialul ARACO a spus ca pretul constructiilor va fi influentat pe langa costul materialelor de constructii, care reprezinta 50% din total, de cresterea salariilor angajatilor din domeniu, masura necesara pentru a mentine forta de munca locala.
Plosceanu a mentionat ca antreprenorilor care au contracte cu institutii ale statului, precum Compania Nationala de Investitii si Autoritatea Nationala pentru Locuinte (ANL), li se deconteaza doar 1,5 euro/ora pentru fiecare muncitor, desi in mediul privat remuneratia este dubla. „In cursul primului semestru vrem ca decontarile in sectorul de stat sa ajunga de la 1,5 la 3 euro/ora. In caz contrar, nimeni nu va mai semna contracte cu companiile de stat”, a avertizat Plosceanu.
Construirea unui metru patrat de locuinta a ajuns sa necesite, in medie, intre 1.000 si 1.200 de euro. Piata constructiilor din Romania va continua sa reprezinte, in opinia constructorilor, cel mai dinamic segment al economiei, raportand ritmuri de crestere anuala de 30-35%.
In 2006, aceasta piata a fost evaluata de specialistii din domeniu la 7 miliarde euro, in 2007 a depasit 10 miliarde euro, iar anul acesta va trece de 13 miliarde euro.