Costul refinantarii unei banci locale de pe piata europeana este compus din dobanda interbancara Euribor, careia i se adauga o marja de risc, CDS (Credit Default Swap), un instrument derivat care cuantifica riscul de credit.
„Daca la inceputul lui 2007 aceasta marja era de 20 basic points (0,2 puncte procentuale), in urma cu cateva luni ea ajunsese la 600 de b.p. (6 puncte procentuale). Dupa ce Standard&Poor’s ne-a scazut ratingul sub „investment grade”, n-am observat o crestere a CDS, care ajunsese chiar la 500 b.p. In schimb, dupa ce si Fitch ne-a coborat cu doua trepte ratingul, CBS a revenit la 600 b.p.”, a spus Ionut Dumitru.
In prezent, costul creditelor din zona euro pentru Romania a ajuns deci la nivelul de 9% in conditiile in care nivelului actual al Euribor, care este usor peste 3%, se adauga marja CBS, de 6 puncte procentuale. „Peste acest cost, creditorul extern mai poate adauga o marja de risc, care variaza de regula in jurul a 1 punct procentual”, a spus Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.
Ionut Dumitru a explicat insa ca majorarea costului refinantarilor pentru banci nu inseamna automat cresterea dobanzilor la credite in euro, intrucat unele institutii de credit vor prefera sa suporte aceste aceste costuri suplimentare fara a le transfera clientilor.