Costurile actiunilor anti-spalare de bani au crescut mai mult si mai rapid decat se asteptau bancile, pe masura ce si-au extins afacerile in piete emergente si piete financiare extrem de complexe, se mai spune in raportul KPMG.
Inspectorii financiari incearca sa opreasca spalarea a peste 1.000 miliarde de dolari anual, aceasta fiind valoarea estimata la care se ridica actiunile de spalare de bani efectuate traficantii de droguri, de arme si alte grupari criminale.
Studiul efectuat de catre KPMG in 224 de banci din 55 de tari arata ca la nivel de cercetare, norme si personal, costurile alocate luptei impotriva spalarii de bani au crescut in medie cu 58% in ultimii 3 ani. In prezent bancile estimeaza ca aceste costuri vor continua sa creasca in medie cu 34% in urmatorii trei ani.
Cele mai multe fonduri sunt dedicate strict monitorizarii tranzactiilor si programelor de training ale angajatilor. Peste 70% din bancile intervievate au declarat ca numarul rapoartelor de activitati susceptibile a crescut, iar 42% dintre banci au spus ca numarul acestora a crescut „substantial”.
Din numarul total de banci intervievate, 60% dintre acestea sunt multi-nationale.
Studiul mai releva faptul ca 71% dintre directorii institutiilor financiar-bancare sunt implicati in mod activ in problemele legate de lupta impotriva spalarii de bani, in crestere cu 10% fata de anul 2004.