Traian Basescu a declarat ca decizia, in cazul in care va fi pusa in aplicare, indiferent de cine va fi la putere, va contribui la relansarea economica a Romaniei. Seful statului a spus ca avansul economic din ultimii ani s-a datorat in mare parte introducerii cotei unice si ca Romania ar face o mare greseala daca ar renunta la acest tip de impozitare.
”Cota unica a ajutat, in primul rand, pe romani, prin reducerea impozitelor pe salarii, de la 25-26%, la 16%. Cota unica a lasat mai multi bani in buzunarele oricarui salariat. Iar apoi a lasat mai multi bani oamenilor de afaceri care au putut sa investeasca mai multi bani decat reinvesteau inainte. Iar acum le mai dau un stimulent, nu se mai impoziteaza profitul reinvestit, tocmai pentru a crea locuri de munca”, a spus Basescu.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Nu dorim sa majoram taxele in 2010, pentru ca ar insemna sa sufocam economia[/quote]
Traian Basescu a precizat ca informatiile legate de posibila majorare a TVA-ului au fost intelese gresit si ca declaratia sa potrivit careia, daca ar fi sa aleaga intre majorarea cotei unice si a TVA ar alege taxa pe valoarea adaugata, a fost inteleasa gresit.
”Eu imi mentin punctul de vedere pentru a asigura cota unica si TVA-ul la acelasi nivel. Ceea ce imi era atribuit era o discutie pur teoretica cu oameni de afaceri americani, cu Camera de Comert americana, oameni care puneau o problema. Daca va trebui sa optati intre cota unica si TVA, care va fi pozitia presedintelui Romaniei. A fost o discutie pur teoretica”, a explicat seful statului.
Presedintele a spus ca, in functie de modul in care va evolua Romania in 2010, pentru 2011 ar trebui luata in calcul reducerea cotei unice la 14 sau 12%.
”Cota unica si-a facut datoria perfect, aici nu exista dubii. Este una dintre cheile evolutiei noastre pozitive. Daca vom putea, candva, probabil in 2011, va trebui sa o coboram de la 16 la 14 sau la 12%. Pentru ca interesul nostru este, pe de o parte, sa stimulam consumul, lansand mai multi in buzunarul salariatilor, iar pe de alta parte sa dam posibilitatea oamenilor de afaceri sa reinvesteasca mai mult”, a spus Basescu.
Intre cota unica si impozitul progresiv
Toti candidatii la Palatul Cotroceni, de la Basescu, la Geoana, Antonescu, Oprescu, ca sa ii numim doar pe cei creditati de sondajele de opinie ca avand cele mai mari sanse, au vorbit despre masurile pe care le-ar propune viitorului guvern ce va fi format dupa 6 decembrie.
Daca in privinta acordului cu FMI, opiniile sunt in general aceleasi, cu un accent critic doar in discursul liberalului Crin Antonescu, in ceea ce priveste impozitarea, opiniile sunt complet diferite.
Declaratiile facute joi de Traian Basescu vin sa completeze o paleta de oferte ce pleaca de la o cota unica de 10% si un TVA de 15%, propuse de Crin Antonescu, la un impozit progresiv, de 20% pentru veniturile care depasesc 3.000 de lei pe luna si suprataxarea profiturilor exceptionale pana la depasirea crizei, masuri propuse de social democratul Mircea Geoana. Liderul PSD mai propune si introducerea unui impozit diferentiat pentru bunurile si serviciile esentiale, in special pe segmentul bunurilor alimentare acolo unde Romania are printre cele mai mari cote TVA din UE.
Crin Antonescu propune, dincolo de scaderea TVA si cotei unice, masuri menite a stimula economia, reducerea contributiilor sociale cu pana la 50%, pentru a scoate la lumina munca la negru si reduceri intre 5 si 10% pentru plata la termen a impozitelor.
Traian Basescu, pe de alta parte, care pana acum sustinea mentinerea cotei unice si TVA-ului la acelasi nivel din prezent, si-a revizuit „oferta”, dovada declaratiile facute joi. Si asta in conditiile in care, potrivit programului sau electoral, principalele sale masuri fiscale vizau neimpozitarea profitului reinvestit si dupa 2010 si reducerea contributiilor fiscale, fara a preciza nivelul.
In tabara candidatilor independenti la presedintie, Sorin Oprescu sustine introducerea unei grile de impozitare graduala pentru o perioada, in conditiile in care actuala cota unica de 16% nu si-a atins scopul. El a precizat chiar ca ar fi necesara o amnistie fiscala in cazul celor care se afla in incapacitate de plata.
Viziunile diferite privind politica fiscala a candidatilor de la presedintie converg in doar doua directii – nevoia unei mai bune colectari a impozitelor si taxelor si modernizarea sistemului de incasare, prin facilitarea platilor online si stimularii platii anticipate.