- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cota unica ar putea cobori la 12% in 2011. Vedeti ce promisiuni economico-electorale mai fac candidatii la presedintie

05 Nov, 16:20 • razvan.codorean
Cota unica ar putea cobori in 2011 de la 16% la 14 % sau chiar 12%, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, intr-un interviu la Realitatea FM. Propunerea este menita sa stimuleze consumul si sa permita oamenilor de afaceri sa creeze mai multe locuri de munca. De altfel, campania electorala pentru prezidentiale are in acest an, mai mult ca oricand, un pronuntat accent pe economie.
Cota unica ar putea cobori la 12% in 2011. Vedeti ce promisiuni economico-electorale mai fac candidatii la presedintie

Traian Basescu a declarat ca decizia, in cazul in care va fi pusa in aplicare, indiferent de cine va fi la putere, va contribui la relansarea economica a Romaniei. Seful statului a spus ca avansul economic din ultimii ani s-a datorat in mare parte introducerii cotei unice si ca Romania ar face o mare greseala daca ar renunta la acest tip de impozitare.

”Cota unica a ajutat, in primul rand, pe romani, prin reducerea impozitelor pe salarii, de la 25-26%, la 16%. Cota unica a lasat mai multi bani in buzunarele oricarui salariat. Iar apoi a lasat mai multi bani oamenilor de afaceri care au putut sa investeasca mai multi bani decat reinvesteau inainte. Iar acum le mai dau un stimulent, nu se mai impoziteaza profitul reinvestit, tocmai pentru a crea locuri de munca”, a spus Basescu.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Nu dorim sa majoram taxele in 2010, pentru ca ar insemna sa sufocam economia[/quote]
Traian Basescu a precizat ca informatiile legate de posibila majorare a TVA-ului au fost intelese gresit si ca declaratia sa potrivit careia, daca ar fi sa aleaga intre majorarea cotei unice si a TVA ar alege taxa pe valoarea adaugata, a fost inteleasa gresit.

”Eu imi mentin punctul de vedere pentru a asigura cota unica si TVA-ul la acelasi nivel. Ceea ce imi era atribuit era o discutie pur teoretica cu oameni de afaceri americani, cu Camera de Comert americana, oameni care puneau o problema. Daca va trebui sa optati intre cota unica si TVA, care va fi pozitia presedintelui Romaniei. A fost o discutie pur teoretica”, a explicat seful statului.

Presedintele a spus ca, in functie de modul in care va evolua Romania in 2010, pentru 2011 ar trebui luata in calcul reducerea cotei unice la 14 sau 12%.

”Cota unica si-a facut datoria perfect, aici nu exista dubii. Este una dintre cheile evolutiei noastre pozitive. Daca vom putea, candva, probabil in 2011, va trebui sa o coboram de la 16 la 14 sau la 12%. Pentru ca interesul nostru este, pe de o parte, sa stimulam consumul, lansand mai multi in buzunarul salariatilor, iar pe de alta parte sa dam posibilitatea oamenilor de afaceri sa reinvesteasca mai mult”, a spus Basescu.

Intre cota unica si impozitul progresiv

Toti candidatii la Palatul Cotroceni, de la Basescu, la Geoana, Antonescu, Oprescu, ca sa ii numim doar pe cei creditati de sondajele de opinie ca avand cele mai mari sanse, au vorbit despre masurile pe care le-ar propune viitorului guvern ce va fi format dupa 6 decembrie.

Daca in privinta acordului cu FMI, opiniile sunt in general aceleasi, cu un accent critic doar in discursul liberalului Crin Antonescu, in ceea ce priveste impozitarea, opiniile sunt complet diferite.

Declaratiile facute joi de Traian Basescu vin sa completeze o paleta de oferte ce pleaca de la o cota unica de 10% si un TVA de 15%, propuse de Crin Antonescu, la un impozit progresiv, de 20% pentru veniturile care depasesc 3.000 de lei pe luna si suprataxarea profiturilor exceptionale pana la depasirea crizei, masuri propuse de social democratul Mircea Geoana. Liderul PSD mai propune si introducerea unui impozit diferentiat pentru bunurile si serviciile esentiale, in special pe segmentul bunurilor alimentare acolo unde Romania are printre cele mai mari cote TVA din UE.

Crin Antonescu propune, dincolo de scaderea TVA si cotei unice, masuri menite a stimula economia, reducerea contributiilor sociale cu pana la 50%, pentru a scoate la lumina munca la negru si reduceri intre 5 si 10% pentru plata la termen a impozitelor.

Traian Basescu, pe de alta parte, care pana acum sustinea mentinerea cotei unice si TVA-ului la acelasi nivel din prezent, si-a revizuit „oferta”, dovada declaratiile facute joi. Si asta in conditiile in care, potrivit programului sau electoral, principalele sale masuri fiscale vizau neimpozitarea profitului reinvestit si dupa 2010 si reducerea contributiilor fiscale, fara a preciza nivelul.

In tabara candidatilor independenti la presedintie, Sorin Oprescu sustine introducerea unei grile de impozitare graduala pentru o perioada, in conditiile in care actuala cota unica de 16% nu si-a atins scopul. El a precizat chiar ca ar fi necesara o amnistie fiscala in cazul celor care se afla in incapacitate de plata.

Viziunile diferite privind politica fiscala a candidatilor de la presedintie converg in doar doua directii – nevoia unei mai bune colectari a impozitelor si taxelor si modernizarea sistemului de incasare, prin facilitarea platilor online si stimularii platii anticipate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci