„Romania nu va raporta crestere in primul trimestru al acestui an si ma astept ca pana la finele anului economia nationala sa incheie pe minus, scaderea urmand sa se situeze intre 0,5% si 1%, in conditiile in care o serie de masuri cu impact macroeconomic inca nu au fost aplicate”, a spus Craciun.
El a afirmat ca in acest an „nu este realist sa ne asteptam la o cresterea consumului intern”, pe fondul unui somaj in crestere si intarzierii reluarii procesului de creditare.
„Cei care au luat credite nu vor sa se imprumute din nou. De fapt, populatia incearca sa ramburseze cat mai rapid imprumuturile contractate anterior pentru a scapa de povara ratelor. O posibila reluare a creditarii ar putea avea loc in al treilea trimestru al acestui an”, a spus Craciun.
Reprezentantul Eureko Pensii Private a aratat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) incearca sa mentina stabil cursul leului pentru a ajuta exporturile economiei nationale.
„BNR nu vrea revigorarea leului pentru a ajuta exporturile Romaniei atunci cand cererea externa va reveni”, a mai spus Craciun.
Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca prognoza de crestere economica pentru acest an revizuita in jos de FMI ar putea fi chiar prea optimista.
In decembrie 2009, Guvernul si FMI au convenit sa revizuiasca, de la 0,5% la 1,3%, cresterea PIB in 2010. Avansul economic de 1,3% a fost luat in calcul in proiectul de buget pentru anul in curs.
Economia s-a contractat cu 7,1% in 2009, dupa ce in anul anterior crescuse cu un procentaj identic.