„Pe scurt, soarta euro este pe cale sa fie decisa”, se arata intr-o nota a analistilor bancii elvetiene, care cred ca spargerea zonei euro nu este foarte probabila, transmite Reuters.
Lipsa unui plan credibil de uniune fiscala si politica a subminat increderea investitorilor in obligatiunile suverane din zona euro, fiind necesare masuri drastice pentru prevenirea inghetarii fiecarei piete de obligatiuni din regiune, conform Mediafax.
„Banuim ca se apropie sfarsitul confuziei, in conditiile in care presiunile din piata vor obliga Franta si Germania sa incheie un acord major de uniune fiscala, mai curand decat pare posibil in prezent”, potrivit analistilor.
Numai in eventualitatea unui astfel de acord Banca Centrala Europeana va ceda presiunilor de a intensifica achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale tarilor din zona euro, pentru a preveni o criza sistemica.
Comisia Europeana va propune miercuri reglementari pentru un control mult mai strict al bugetelor tarilor din zona euro si o monitorizare economica sporita care, daca vor functiona, ar putea conduce in cativa ani, potrivit CE, la emisiuni de obligatiuni comune.
Potrivit Credit Suisse, propunerile CE pot provoca o dezbatere despre uniunea fiscala care va detensiona pe moment pietele, dar in final certurile politice vor amplifica turbulentele financiare.
„Presiunile asupra obligatiunilor italiene si spaniole s-ar putea inrautati destul de mult, chiar daca noile guverne vor incepe reformele, si nu putem exclude ca randamentele sa urce pentru o scurta perioada la 9%”, considera analistii Credit Suisse.
Este posibil sa vedem randamentele obligatiunilor franceze la peste 5% si chiar cresterea randamentului obligatiunilor germane, in timpul discutiilor despre uniunea fiscala, se arata in analiza.