- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditarea reporneste in a doua parte a lui 2010, dar bancile nu se asteapta la profit

05 Jan, 00:01 • gecad.net
In 2010, creditarea va creste nesemnificativ, imprumuturile neperformante se vor majora mai ales in prima jumatate a anului, iar profitul sistemului bancar va fi "plat", cred specialistii bancari consultati de catre DailyBusiness.ro.
Creditarea reporneste in a doua parte a lui 2010, dar bancile nu se asteapta la profit

Cele mai importante elemente care au marcat piata bancara in 2009 au fost, in opinia lui Laszlo Diosi, seful OTP Bank Romania, revenirea lichiditatii in sistemul bancar, la inceputul anului, provocarea ridicata de administrarea portofoliului de credite neperformante, reluarea cresterii creditarii spre final de an, si managementul foarte riguros al costului.

Cea mai mare lovitura primita de banci in 2009 a fost insa, fara indoiala, scaderea creditului neguvernamental, pe de-o parte din cauza diminuarii cererii si, pe de alta parte, din cauza temerii bancilor de plasa bani catre economie si persoane fizice, clienti considerati foarte riscanti pe fondul crizei.

Astfel, in 2009, avansul imprumutului neguvernamental a scazut de la 66,8% in ianuarie la 1,2% in luna octombrie, ceea ce a afectat puternic atat cererea la nivel economic cat si productivitatea companiilor. Tot in 2009, bancile au facut insa jonctiunea catre creditarea guvernamentala, care fusese foarte slaba in ceilalti ani. Aceasta a crescut exploziv, creditul neguvernamental inregistrand majorari de 300% la mijlocul anului.

Ce se va intampla in 2010? Va avea economia vreo sansa sa acceada la banii bancilor, luand in calcul concurenta puternica a statului? In opinia consultantului financiar Bogdan Baltazar, spre a doua jumatate a anului este foarte probabil ca nevoia de bani a statului sa scada, ceea ce inseamna ca o mare parte din sumele din banci va ramane la dispozitia persoanelor fizice si economiei.

In 2009, accesul clientilor neguvernamentali la banci a fost blocat insa si de costul mare al creditelor. Reprezentantii celor mai mari banci locale, BCR si BRD SocGen, care joaca totodata la nivel de sistem rolul de formatoare de piata, declarau recent ca ieftinirile creditelor vor fi nesemnificative in 2010. Astfel, Patrick Gelin, actualul sef al BRD Soc Gen anticipa o diminuarea foarte usoara a dobanzilor la credite in lei, aceeasi opinie fiind impartasita de Dominic de Bruynseels, presedintele BCR. Acesta din urma crede insa ca in 2010 este posibila chiar o crestere usoara a dobanzilor la creditele in euro.

Scaderea cererii de credite din partea statului ar putea pune insa bancile in fata reconsiderarii acestor opinii. Astfel, pentru a gasi surse de plasare a banilor, bancile s-ar putea vedea obligate sa mai scada din costurile creditelor, prin diminuarea marjelor, cred unii specialisti.

Pentru 2010, Laslo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, anticipeaza o crestere a creditului la sold de 5%. Seful OTP a mentionat ca isi bazeaza anticiparea pe estimarile de crestere economica de 1-2%, pentru anul viitor.

Creditele neperformante ar putea creste in prima parte a lui 2010

2009 a venit totodata cu cresterea exploziva a creditelor neperformante in bilantul bancilor, care s-au triplat in raport cu anii anteriori. Provizioanele constituite de banci pentru aceste imprumuturi au inghitit cea mai mare parte din profiturile bancilor. Ce se va intampla in 2010?

„Rata creditelor neperformante este de asteptat sa creasca in prima parte a anului, in special pe segmentul creditelor acordate persoanelor fizice si IMM-urilor, dar incepand cu a doua jumatate a anului viitor ne asteptam ca acestea sa se stabilizeze si sa inceapa chiar sa scada usor”, a declarat Laszlo Diosi.

Seful OTP este de parere ca majorarea nivelului neperformantelor in portofoliile bancilor le va obliga pe acestea sa treaca la o administrare si mai riguroasa a costurilor, asa incat sa poata mentine profitabilitatea.

Ce ar inseamna insa concret o administrare riguroasa a costurilor? Multe voci din sistemul bancar, intre care reprezentanti ai sindicatelor, cum ar fi Constantin Paraschiv, presedinte al Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, sau Petru Rares, presedintele Asociatiei Romana a Bancilor, cred ca reducerea costurilor va insemna inclusiv diminuarea drastica a personalului.

In opinia lui Bogdan Baltazar, doar bancile care au avut o extindere foarte ampla in anii anteriori vor recurge la disponibilizari.

„Insa bancile care s-au dezvoltat pe masura fortei lor financiare si in acord cu potentialul pietei nu vor face concedieri, ci va fi vorba, ca si in 2010, doar de plecari naturale (concedii maternale, pensionari etc – n.r.)”, crede Bogdan Baltazar.

In 2009, bancile care au recurs mai puternic la disponibilizari au fost Bancpost, Citi Bank, BCR.

Bilant slab pentru banci si in 2010

Pentru 2009, bancile se asteapta ca profitul sistemului bancar sa fie zero, opinie sustinuta recent atat de specialistii Raiffeisen Bank, cat si de Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor sau, cel mult, cateva sute de milioane de euro. Astfel, conform lui Petre Bunescu, director general adjunct al BRD SocGen, la finalul anului bancile au inregistrat la nivel de sistem un castig net de cel mult 200 de milioane de euro, fata de peste 1 miliard de euro in 2008. Ce va fi in 2010?

Potrivit lui Laszlo Diosi, in 2010 profitabilitatea bancilor va fi similara celei din 2009, in conditiile in care cresterea costului cu administrarea riscului va fi contrabalansata de un management foarte strict al costurilor.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar crede de asemenea ca bilantul sistemului bancar va fi in 2010 similar celui din 2009: „Profitul va ramane plat. Va fi o performanta daca unele banci isi vor mentine profiturile din acest an”.

Bancile care vor reusi sa iasa bine din criza sunt cele care, in timp, au avut o politica echilibrata. „Principiile Basel II impun reguli stricte in privinta structurii portofoliului, ceea ce presupune ca nu trebuie sa existe expuneri foarte mari pe anumite domenii riscante. Cu toate acestea, exista o multime de banci care au expuneri enorme pe piata de real estate. Bancile care au un raport echilibrat credite/depozite, costuri/venituri si venituri din dobanzi/venituri din comisioane vor supravietui mult mai bine crizei”, este de parere Lazlo Diosi.

Acesta crede ca este foarte probabil ca nu toate bancile sa supravietuiasca dificultatilor economice. „Crizele sunt de regula perioade de consolidare, asa incat este posibil ca numarul bancilor locale sa scada dupa criza”, a declarat seful OTP.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat ...
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini și-l permit
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini ...
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin de ȘAPTE secunde
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin ...
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul oficial care zguduie piața
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul ...
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. De ce nu se poate bucura de bani: „Momentan, sunt doar niște cifre”
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. ...
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian Negrescu: „Ne afectează pe toți!”
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian ...
Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea legionară
Eugen Sechila: umbra lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare și legăturile cu mișcarea ...
Casa Rusu, unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României, a intrat în procedură simplificată de insolvență
Casa Rusu, unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României, a intrat în procedură simplificată ...