- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Credite ipotecare: Garantii mai mari, evaluari mai atente si costuri crescute

18 Jun, 00:05 • gecad.net
Bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor pentru piata imobiliara: unele solicita garantii mai mari si evalueaza mai atent bunurile, altele au crescut costurile la ipotecare. Masurile de precautie vin pe fondul crizei internationale.
Credite ipotecare: Garantii mai mari, evaluari mai atente si costuri crescute

Majoritatea bancilor mizeaza insa pe cresterea in continuare a preturilor pe piata imobiliara, chiar daca nu intr-un ritm la fel de sustinut ca pana acum.

In randul bancilor care acorda finantari cu garantie imobiliara segmentului retail exista institutii care au inasprit standardele de creditare, pe fondul evolutiei din ultimul timp de pe piata imobiliara, unde preturile nu au mai crescut atat de accelerat ca anii anteriori.

Gabriela Nistor, director executiv retail banking al Bancii Transilvania (BT), spune ca banca este atenta la evolutiile de pe piata imobiliara si ca in prezent finantatorii au intrat in faza de expectativa.

„Am citit si noi rapoartele agentiilor imobiliare, care indicau ca preturile pe unele segmente de pe piata imobiliara si-au diminuat cresterea, dar din cate stim, nu e un fenomen general. Totusi, in ultimul timp, suntem mai atenti la evaluarea locuintelor”, a declarat Gabriela Nistor.

In ultimul timp, banca a observat incetinirea creditarii in domeniul imobiliar. „Pe ipotecare avem mai putini clienti decat in trecut. Si acum suntem in crestere, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, dar aceasta crestere a incetinit. O cauza poate fi si aceea ca mai multe banci dau informatii pozitive la Biroul de Credit, asa incat exista o evidenta exacta a indatorarii fiecarui solicitant”, a spus Nistor.

Directorul de retail al BT a admis ca banca a inasprit standardele de creditare la credite ipotecare, in ceea ce priveste garantiile: „Recent, pentru cei care contracteaza credite cu avans zero, am introdus conditia acoperirii imprumutului cu garantii in proportie de 120%, in timp ce anterior, valoarea garantiilor trebuia sa fie de 100% din credit”.

Pentru banci, o eventuala scadere a preturilor in domeniul imobiliar ar insemna depreciere a activelor luate in garantie.

UniCredit: preturile la imobile mai cresc, dar au urcat si costurile de finantare

UniCredit Tiriac si Alpha Bank Romania mizeaza pe continuarea cresterii preturilor pe imobiliar.

„Deprecierea activelor imobiliare din Romania pare sa fie destul de limitata. Dezechilibrul existent intre cererea si oferta de pe piata imobiliara reprezinta, in continuare, un stimul puternic pentru activitatea de constructii”, a declarat pentru DailyBusiness Rozalia Pal, economist sef al bancii UniCredit Tiriac.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, mizeaza la randul sau pe cresterea preturilor pe piata imobiliara. Prin urmare, nu intrevede un risc pe segmentul finantarilor imobiliare, provenit din evolutia preturilor.

„La o distanta ce poate fi parcursa in 7 minute de centrul Bucurestiului, vedem preturi la imobile de 10 ori mai mici, in timp ce in Atena gasim preturi de 10 ori mai mici decat cele din centru la distante ce pot fi parcurse in circa o jumatate de ora”, a argumentat Sergiu Oprescu.

Oferta de pe segmentul rezidential se mentine inca scazuta, comparativ cu statele occidentale.

„Pe piata rezidentiala locala oferta generala de locuinte noi, de 2,1 locuinte la mia de locuitori in Romania, ramane mult sub nivelul din Europa de Vest (circa 7 locuinte la mia de locuitori)”, a afirmat Rozalia Pal.

In ce priveste Capitala, reprezentantii UniCredit estimeaza si pentru viitor un excedent de cerere. „Bucurestiul se confrunta cu cresterea populatiei, cu 0,5% ca medie anuala, ceea ce va sustine in continuare cererea excedentara in capitala”, a spus Pal.

Cererea este de asteptat sa sustina in continuare preturile in sectorul rezidential, chiar daca ritmul de crestere generat nu va fi la fel de alert. „Preconizam o incetinire a ritmului curbei de crestere a preturilor, pe fondul impactului crizei internationale de lichiditati, care ar putea reduce oarecum explozia de pe piata imobiliara”, a precizat economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Criza de pe pietele financiare internationale a condus insa la scumpirea refinantarilor pentru banci si implicit pentru dezvoltatori, ceea ce a franat cresterea pietei imobiliare. Ca urmare a scumpirii refinantarilor, Unicredit Tiriac a majorat la randul sau dobanzile la credite cu garantie reala acordate segmentului retail.

„Cresterile costurilor de refinantare au determinat banca sa isi majoreze costurile la credite, in ultimul timp”, a declarat Alina Lupes, manager credite retail la UniCredit Tiriac Bank. Aceasta a precizat ca banca evalueaza permanent piata, si ia o decizie in functie de evolutia acesteia, respectiv de costurile de refinantare si de evolutia Euribor/Robor/Libor la o luna.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, a precizat pentru DailyBusiness ca banca nu are in vedere o inasprire a standardelor de creditare pe partea de credite garantate cu ipoteca.

Impactul crizei financiare a creditelor nu a condus la deteriorarea portofoliului de imprumuturi al bancii, asa incat Alpha Bank nu va inaspri conditiile de creditare, a mai spus Oprescu.

„Nivelul provizioanelor a ramas similar in ultimul timp. Nu vad un factor de risc pe credite imobiliare, altul decat cel legat de evolutia cursului”, a spus acesta.

In cazul Unicredit Tiriac, aproape jumatate (48%) din finantarile acordate pe segmentul retail sunt credite cu ipoteca. Alpha Bank este la randul sau unul dintre cei mai activi jucatori de pe acest segment.

Expunerile clientilor de ipotecare sunt mai mari decat anul trecut

„Expunerile” debitorilor pe acest segment sunt mai mari in prezent decat in aceeasi perioada a anului anterior, lucru firesc luand in calcul ca majoritatea bancilor au introdus in a doua parte a anului normele proprii de creditare.

Astfel, daca pana la introducerea normelor proprii, gradul maxim de indatorare era de 40% din venitul net, dupa implementarea noilor conditii de creditare acesta a urcat spre 60-70% din venitul net.

De la primirea avizului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru normele proprii de creditare si pana in prezent, „clientii au tins sa se indatoreze pana la gradul maxim permis, respectiv de 65% pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca si pentru toate creditele de investitii imobiliare si 60% pentru creditele de nevoi personale”, a spus Alina Lupes de la UniCredit Tiriac Bank.

„Valoarea medie a creditelor pentru investitii imobiliare si a celor de nevoi personale cu garantie ipotecara, este in prezent de 50.000 de euro”, a precizat Lupes. In aprilie, valoarea medie a creditelor ipotecare acordate pe segmentul retail de Banca Transilvania varia intre 25-30.000 de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci