Firmele de recuperare creante formeaza, in opinia reprezentantilor companiei de profil Lex Grup, o piata de circa 50 de milioane lei (13,5 mil. euro), venituri din taxe si comisioane, incasarile realizate de pe urma recuperarilor de creante financiare constituind o pondere de 15-20% din total.
Procesul de recuperare al creditelor are doua faze, in prima incercandu-se recuperarea pe cale amiabila a creantei, iar in functie de reactia debitorului se poate trece in a doua faza, respectiv actionarea acestuia in instanta.
Laura Toader, consilier juridic in cadrul Lex Grup, companie care are intre clienti coperative de credit si are in curs de perfectare contracte cu cateva firme de leasing, spune ca pentru a realiza daca debitorul este sau nu de buna credinta sunt suficiente primele 48 de ore.
Ca medie, durata de recuperare a creantelor se intinde, pentru Lexgrup, la 3-4 luni, a explicat Laura Toader, completand ca unele cazuri au fost rezolvate in 5 zile in timp ce altele s-au intins pe o perioada de 18 luni.
Bancile apeleaza la companii de recuperare debite atunci cand debitul ajunge la o varsta cuprinsa intre 60 si 120 de zile, spune Ina Moldoveanu, director de marketing in cadrul Urban si Asociati. Compania are in portofoliul de clienti 6 banci si 12 companii de leasing.
De regula, bancile colaboreaza cu mai multe firme de recuperare debite, iar institutia financiara poate oferi firmelor de recuperare portofolii separate de creante in vederea recuperarii lor astfel incat sa nu se ajunga la imposibilitatea masurarii corecte a rezultatelor companiilor respective”, spune Moldoveanu, adaugand ca procesul de recuperare a debitului nu trebuie sa depaseasca, in mod normal, 2 luni.
Urban si Asociatii are o rata de recuperare a creantelor de 70%, iar Lex Grup un procent de reusite de 80%. Pentru cazurile cele mai usoare, in care recuperarea creantei se poate realiza in prima etapa a procesului, reprezentanta Lex Grup a indicat chiar un procent de reusita de 85-90% din cazuri.
Ina Moldoveanu atrage atentia ca procentul de succes depinde mult de caracteristicile fiecarui caz, cum ar fi actele existente in dosar, vechimea creditului, datele pe care debitorul le are legat de creditor.
In experienta de cativa ani de recuperare de datorii nerambursate pentru institutiile financiare, Dan Vintila, patronul Klite Pro Group, companie ce a colaborat pana anul trecut pe acest segment si cu institutiile financiare, s-a confruntat cu cazuri care au durat 6 luni sau chiar 2-3 ani.
Un profil al rau-platnicului, descris de recuperatori, este: barbat, cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, de regula din Capitala.
Datoriile debitorilor fac sa ruleze banii recuperatorilor
Tipurile de datorii care dau cele mai multe batai de cap recuperatorilor si care au fost totodata principalul motor al cresterii creantelor companiilor de credit sunt creditele de consum.
„Fata de anul trecut, cazurile de restante nerecuperate trimise de catre banci firmei noastre s-au dublat. Numarul debitelor s-a majorat datorita faptului ca si imprumuturile de consum au fost acordate cu o mai mare usurinta decat in aceeasi perioada a anului trecut si numarul creditelor facute de populatie s-a marit considerabil”, spune Ina Moldoveanu.
In portofoliul de restante pe care le administreaza Urban si Asociatii, 75% sunt credite de consum iar 25% credite cu garantie reala, a mai spus aceasta.
Lex Grup a urcat incepand cu anul acesta valoarea minima de recuperare a creantelor la 10.000 de lei, sub acest plafon societatea solicitand un comision de administare, ceea ce a condus, explica Laura Toader, la scaderea numarului de creante primite de la institutiile financiare „dar la marirea considerabila a valorii creantelor gestionate”.
Solicitarile care vin din partea bancilor le depasesc ca numar pe cele din partea institutiilor financiare nebancare, a mentionat directorul de marketing al Urban si Asociatii.
Inconstienta si legislatie prea permisiva
Conform lui Dan Vintila, problemele cele mai mari cu care se confrunta recuperatorii decurg de regula din „inconstienta cu care se intocmesc documente legale in Romania intre diversele entitati juridice – firme, societati de leasing etc.”.
„Totodata, greselile sunt si din partea debitorului, care de multe ori semneaza actele de credit fara a se fi asigurat ca partea celalta nu a operat modificari in contract daunatoare solicitantului, in contract aparand astfel schimbari fata de conditiile impuse initial de creditor”.
In viziunea Laurei Toader, de la Lex Grup, recuperarea restantelor este ingreunata cel mai mult de lipsa de cooperare a organelor abilitate, precum si de legislatia care este extrem de lejera si care permite „portite”, daca datornicul stie cand si cum sa instraineze bunurile.
Cat costa recuperarile
Tarifele percepute de recuperatori variaza in functie de marimea creantei, dar si de dificultatea recuperarii acesteia. Astrfel, Lex Grup si-a fixat un tarif de 15% din valoarea datoriei recuperate efectiv pentru creantele de pana la 50.000 de lei, peste acest nivel comisionul fiind de 10%.
Cei de la Urban si-au fixat tarifele in functie de vechimea creantei, pentru restante cu o „vechime” mai mica de 10 zile percepand un comision de 2%, acesta urcand pana la maxim 35% pentru datoriile mai vechi de 3 ani.
Valoarea totala a creantelor de recuperat de pe piata locala trece de 1 miliard de euro, a declarat reprezentanta Urban si Asociatii, iar restantele din domeniul financiar contituie ponderea majoritara.