„OTP Bank avea la sfarsitul anului trecut 2.871 de clienti cu restante, raportati la Biroul de Credit (BC), in crestere cu 292% fata de anul 2006, cand au fost inscrisi 732 de restantieri”, a declarat pentru DailyBusiness Ferenc Bakk, vicepresedintele diviziei de risc a bancii.
In cazul acestei banci, creditele de consum reprezinta 90% (2.595 credite) din totalul creditelor restante in anul 2007, restul fiind credite ipotecare (10) si carduri (266).
Valoarea sumelor totale datorate, raportate anul trecut la Biroul de Credit, difera in functie de moneda utilizata de catre client, respectiv 55,8 milioane lei, 121,6 milioane franci elvetieni (CHF), 5,46 milioane euro, 273 dolari (USD), conform reprezentantilor OTP Bank. Sumele maxime restante pentru un singur client OTP Bank, raportate la BC in anul 2007, sunt 13.736 lei, 8.176 CHF, 6.308 euro si 136 USD.
Si in cazul bancii Volksbank, cele mai multe dintre restante erau inregistrate pe segmentul credite de consum. „La sfarsitul anului trecut aveam 4.208 de credite restante, inscrise la Biroul de Credit, in valoare de 6,55 milioane de lei, cele mai multe dintre acestea fiind credite de consum”, a declarat pentru DailyBusiness Florin Mitrofan, director adjunct al diviziei de analiza credite pentru persoane fizice din cadrul Volksbank.
Cea mai mare suma datorata de catre un client Volksbank Romania, raportata la Biroul de Credit, este de 17.514 euro.
Managerul Volksbank considera ca numarul restantierilor bancii ar putea creste, in viitorul apropiat, dar intr-un ritm sensibil apropiat de cel al cresterii portofoliului.
Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank apreciaza ca principala cauza a cresterii numarului celor inscrisi cu restante la Biroul de Credite este faptul ca inca nu exista o abordare unitara care sa creeze un mediu bancar educat si controlat.
„Doar o parte dintre jucatorii de pe piata participa la inregistrarea datelor pozitive si negative la Biroul de Credit, deci ne lipsesc informatiile comune care ar putea ajuta la limitarea accesului la credite pentru clientii care nu au un bun istoric de plata”, au declarat reprezentantii bancii UniCredit.
Persoanele care au restante la diferite institutii de credit (banci, societati de credit de consum, societati de leasing etc) sunt trecuti in baza de date a Biroului de Credit cu informatii negative, iar persoanele care au luat credite, dar nu sunt restante, sunt inscrise cu date pozitive.
5 milioane de romani in evidenta Biroului de Credit
„Numarul romanilor luati in evidenta Biroului de Credit (BC), atat cu informatie pozitiva, cat si cu negativa, a ajuns la 5 milioane de persoane in decembrie 2007, reprezentand aproape un sfert din populatia Romaniei, de la 1,8 milioane de persoane la sfarsitul lui 2006”, a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, citat de NewsIn.
In sistemul Biroului de Credit exista 38 de participanti, din care 28 de banci, care au, cumulat, o cota de piata de 98,4%, sapte societati de credit de consum, doua de leasing si una de asigurari. Dintre acestia, 27 de participanti raporteaza informatii pozitive.
Din totalul de 27 de institutii care transmit date despre clientii care au luat deja un credit, fara a fi neaparat restantieri, 21 sunt banci, care insumeaza o cota de piata de 83,4%, patru sunt societati de credit de consum si doua de leasing.
Incepand cu 1 februarie 2008, institutiile de credit raporteaza catre Biroul de Credit numai restantele mai mari de 10 lei. Sunt inregistrate doar intarzierile la plata care depasesc 30 de zile fata de data scadentei.
Datele negative si pozitive sunt stocate in sistemul de evidenta al Biroului de Credit si comunicate participantilor pe o perioada de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise de participanti.