Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a dat publicitatii recent raportul privind „Institutia ipotecii in economiile in tranzitie”, care analizeaza cadrul legal si piata ipotecara in 17 tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania. Deloitte Romania si Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, au contribuit la redactarea raportului pentru Romania in cadrul studiului BERD.
„Ramane de vazut daca nivelul de crestere a pietei ipotecare din Romania isi va mentine ritmul alert avut pana acum. O alta intrebare care se pune este daca Romania e o piata suficient de matura pentru a avea loc si primele emisiuni de instrumente financiare securitizate”, a declarat Andrei Burz Pinzaru, senior manager Reff & Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania.
„In Romania exista de aproximativ 2 ani un cadru legal si de reglementare cu privire la securitizarea creantelor ipotecare si respectiv obligatiunile ipotecare. Cu toate acestea nu au avut loc, pana in prezent, astfel de tranzactii. In tarile din regiune au avut loc un numar de operatiuni de securitizare in 2006 si 2007”, a mai precizat Pinzaru.
El s-a aratat sceptic in ce priveste posibilitatea securitizarii activelor bancare. „In aceste conditii si pe de alta parte in considerarea evolutiilor ingrijoratoare de pe pietele internationale, ramane de vazut daca anul 2008 va aduce si prima operatiune de securitizare a activelor bancare romanesti.” a spus Andrei Burz Pinzaru.
Printre aspectele negative ale pietei romanesti, raportul mentioneaza imposibilitatea consultarii online a cartilor funciare, precum si faptul ca exista inca imobile neinregistrate in sistemul de publicitate imobiliara.
De asemenea, sunt subliniate unele neclaritati ale cadrului legislativ, de exemplu cu privire la necesitatea reinnoirii inscrierii ipotecii in cartea funciara, cerintele referitoare la descrierea obligatiilor garantate, implicarea obligatorie a instantelor in procedura de executare silita.