Rata creditelor neperformante (credite clasificate ca indoielnice si pierderi din total portofoliu) din Romania este in prezent de 17,8% (intarzieri si restante peste 90 de zile), fata de 11,8% cu un an in urma, scria Financial Times in urma cu o saptamana.
Potrivit lui Zoltan Major de la Unicredit, IMM-urile locale au inceput sa resimta acut lipsa accesului la finantare, insa bancile au oarecum o justificare sa nu acorde credite, avand in vedere calitatea proasta a imprumuturilor acordate pana in prezent.
„Bancile din Romania au inceput sa se adapteze si recurg la o monitorizare mult mai stricta a riscului, multe banci fiind recapitalizate”, a mai spus Major.
Potrivit vicepresedintelui Unicredit, in prezent, imprumuturile din sistemul bancar reprezinta 49-50% din PIB, in crestere fata de perioada anterioara, insa mult sub nivelul altor din tari din Europa Centrala si de Est.
Banca cu cele mai multe credite neperformate este Volksbank (21,6%), urmata de BCR (15,4%) si Bancpost (12,9%), in timp ce la polul opus se afla Alpha Bank (5,7%), BRD (5,9%) si Banca Transilvania (6%), potrivit Ziarului Financiar.