Astfel, intr-un articol publicat de DailyBusiness.ro in luna aprilie, dobanzile percepute de banci pentru creditele in euro cu garantie reala variau intre 6,3% si 13% pe an. In acelasi timp, suma totala pe care debitorul trebuia s-o plateasca pentru un credit de 75.000 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, varia, in cazul celor mai ieftine 10 oferte, de la 206.000 de euro pana la 244.000 de euro. Cele mai scumpe credite care puteau fi accesate in aprilie conduceau la o plata totala de 330.000 de euro.
Pana in septembrie, cel putin 9 banci au venit pe piata cu oferte mai bune decat cel mai ieftin credit din luna aprilie.
In prezent, pentru creditele cu garantie reala, bancile percep dobanzi ce pornesc de la 5,5% si urca pana la 12,5%. Costurile totale care trebuie achitate pentru primele 10 cele mai ieftine credite variaza inte 163.000 si 209.000 de euro, dupa cum rezulta din tabelul de mai jos. Se poate observa, astfel, o scadere consistenta a sarcinii debitorului.
[img=360][/img]
Daca in aprilie rata minima pe care ar fi avut-o de achitat un client pentru cel mai ieftin credit de 75.000 de euro era de 573 de euro, in prezent aceasta este de 448 de euro, deci cu 22% mai mica.
Motivele care au generat scaderea de costuri tin in special de ieftinirea resurselor la care au acces bancile, dar si de concurenta creata de stat pe acest segment, prin lansarea programului Prima Casa.
Astfel, din aprilie pana in august rata dobanzii interbancare Euribor, in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in euro, a scazut cu circa 2 puncte procentuale, de la 3% la 1%.
Demararea programului guvernamental Prima Casa, care a promovat credite cu costuri reduse, a adus bancile in situatia de a lansa credite cu dobanzi similare, ING Bank Romania fiind un exemplu in acest sens. Banca are in prezent cel mai ieftin credit ipotecar de pe piata, cu o dobanda de 5,5% pe an.
Pe de alta parte, banci care s-au concentrat in primele luni ale anului pe strangerea de resurse au iesit recent cu oferte de credite la costuri mici, deci competitive, pentru a pune cat mai repede la lucru fondurile acumulate, un exemplu in acest sens fiind Volksbank Romania.
In ultimele 5 luni, a crescut discrepanta dintre costurile minime si cele maxime, practicate de banci la credite ipotecare. In prezent, cele mai scumpe imprumuturi au costuri de 2 ori mai mari decat cele mai ieftine. In aprilie, raportul era de numai 1,6.
Evolutia indica faptul ca pretul la care se finanteaza bancile e diferit, dar si ca sunt institutii de credit care au preferat sa isi maximizeze marjele de profit.
In prezent, bancile atrag resurse in euro la costuri de circa 4% pe an, ceea ce denota ca bancile care mentin dobanzi de 12-12,5% pe an la credite isi rezerva marje de castiguri de 8-8,5%.