- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditele Prima Casa se dezumfla. De ce au redus bancile sumele finantate

26 Jun, 10:59 • adrian.mihaltianu
Creditele prin programul guvernamental Prima Casa sunt printre cele mai intalnite finantari pe perioada crizei financiare. Chiar daca au fost un motor de crestere pe piata bancara, imprumuturile devin din ce in ce mai scumpe pentru clienti, sumele eligibile fiind in scadere. Vezi de ce.
Creditele Prima Casa se dezumfla. De ce au redus bancile sumele finantate

Consultantii imobiliari din cadrul companiei Temple House au mentionat ca, desi motorul pietei s-ar putea baza pe Prima Casa, entuziasmul initial al programului a inceput incet-incet sa se estompeze datorita  [b]bancilor care au inasprit conditiile de creditare[/b], astfel incat finanteaza un numar tot mai limitat de clienti, precum si [b]sume mult mai mici[/b].

Aceste date sunt sustinute si de brokerii de credite, care au enuntat cauzele reducerii imprumuturilor.

„In comparatie cu inceptul anului, la unele banci, [b]suma maxima a scazut si cu 20%[/b]”, a subliniat Liviu Andrei, directorul executiv  al Alliance Finance Broker.

De asemenea, Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, a precizat ca, fata de perioada anterioara noului regulament de creditare, sumele eligibile pentru acelasi venit sunt mai mici la fiecare banca.

„Principalul motiv este [b]scaderea gradului de indatorare[/b]. De asemenea, aceasta perioada a coincis si cu [b]devalorizarea monedei nationale[/b] fata de euro, ceea ce are un impact in calculul sumei maxime eligibile”, a explicat Anca Bidian.

La randul sau, Liviu Andrei a aratat ca majorarea cursului euro este principalul motiv pentru care au scazut sumele la care se incadreaza un solicitant de credit, dar sunt in piata si banci care au inasprit scoringul, in special la Prima Casa, tocmai [b]in ideea de a tria mult mai bine persoanele[/b] care pot accesa creditul maxim.

[b]Ce credit iei cu un venit lunar de 2.500 de lei[/b]

„La inceputul acestui an, o persoana cu un venit net de 2.500 lei putea obtine de la aproape orice banca suma maxima de 57.000 de euro, necesara pentru a putea cumpara un apartament de 2 camere confort I intr-o zona buna din Capitala. In prezent, insa, un asemenea salariu nu mai este suficient pentru a putea obtine suma maxima. De exemplu, la Raiffeisen finantarea ar fi de maxim 39.000 de euro, la BRD ar fi de maxim 53.000 de euro”, au declarat oficialii companiei de consultanta imobiliara Temple House.

In cazul Kiwi Finance, clientii cu un venit net lunar de 2.500 de lei pot accesa un credit cuprins intre 36.000 euro si 52.000 euro, in functie de banca, a mentionat Anca Bidian.

In acelasi timp, potrivit lui Liviu Andrei, la Alliance Broker, in functie de scoringul clientului, suma maxima la care se incadreaza o persoana cu un salariu net poate ajunge pana la 58.300 euro, dar poate fi si 38.400 euro, in cazul unui client cu restante in Biroul de Credit.

Totusi, oficialii Bancii Transilvania au precizat ca noile norme de creditare ale BNR, care au intrat in vigoare anul acesta, nu au influentat creditele acordate in cadrul programului Prima Casa, asa incat – in cazul Bancii Transilvania – cine s-a incadrat pentru o anumita valoare a creditului Prima Casa, la inceputul anului, poate lua un credit Prima Casa de aceeasi valoare.

Astfel, o persoana cu un venit net de 2.500 lei, fara alte credite, poate lua un credit in valoare de 52.500 euro (180.000 lei), pe o perioada de 30 de ani.

Pentru ca o persoana fizica sa poata beneficia de credit Prima Casa trebuie sa nu detina in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, ori sa detina maxim o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati.

Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de maximum 4%, la creditele in euro. La lei, dobanda este formata din Robor la 3 luni plus 2,5%.

Plafonul maxim in cadrul programului Prima Casa 4 este de 60.000 de euro pentru o locuinta veche, de 70.000 de euro pentru una a carei constructie nu a inceput sau de 75.000 de euro pentru asociatii care vor sa isi construiasca un imobil cu mai multe unitati.

[b]Citeste si:[/b]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/de-ce-venituri-ai-nevoie-pentru-a-lua-un-credit-prima-casa-76087/]De ce venituri ai nevoie pentru a lua un credit Prima Casa[/url]
[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cat-te-costa-un-credit-de-50-000-euro-vezi-cat-ai-de-restituit-dupa-30-de-ani-75352/ ]Cat te costa un credit de 50.000 euro. Vezi cat ai de restituit dupa 30 de ani[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News