Statele din zona euro vor cere creditorilor Greciei sa schimbe datoriile care se apropie de maturitate cu unele pe termen mai lung, iar procesul ar putea incepe chiar din prima parte a lunii iulie, dupa ce ministrii de Finante aproba noul pachet de ajutor extern la reuniunea din 20 iunie, au spus oficialii.
Guvernele din zona euro vor imprumuta Greciei noi fonduri, insa acestea vor fi insotite, probabil, de conditia ca bancile, fondurile de pensii si alti investitori care detin obligatiuni elene sa accepte schimbarea acestora cu noi obligatiuni, cu maturitate mai lunga, astfel incat sa acopere necesarul de finantare al statului elen in urmatorii trei ani, relateaza Mediafax.
„Investitorii privati vor fi bine stimulati sa participe, deoarece daca nu o vor face Grecia va intra in incapacitate de plata”, a spus unul dintre oficialii citati.
Noua finantare discutata pentru Grecia va depinde si de asumarea unor masuri suplimentare de executivul de la Atena, precum noi reduceri ale cheltuielilor bugetare si privatizarea unor active de 50 de miliarde de euro.
Cand guvernele din zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au convenit anul trecut imprumuturi de 110 miliarde de euro pentru Grecia se asteptau ca statul sa poata atrage fonduri cu scadenta lunga de pe pietele financiare in 2012. Din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori, aceasta optiune a fost exclusa.
In februarie, Uniunea Europeana si FMI au estimat ca Grecia va avea nevoie de 44 miliarde de euro pe termen lung de la inceputul lui 2012 si pana la mijlocul anului 2013. Oficialii nu au clarificat ce parte dintr-o noua finantare ar putea fi asigurata de statele zonei euro si FMI, pe langa cele 30 de miliarde de euro asteptate din partea creditorilor privati.
Guvernele europene asteapta de la Banca Centrala Europeana (BCE) sa incurajeze schimbul prin acceptarea noilor obligatiuni ca garantii pentru creditare si refuzul de a le accepta pe cele vechi, au adaugat oficialii citati.
BCE s-a opus unor masuri prin care inverstitorii privati ar fi fortati sa continue sa finanteze statul elen din 2012. Procesul de schimbare a obligatiunilor vizat de guverne nu va conduce la revizuirea in scadere a valorii activelor, calmand astfel o parte a temerilor BCE.
„Daca toate guvernele sunt de acord, va fi greu pentru BCE sa nu accepte”, a spus un oficial.
Noile obligatiuni nu vor primi, probabil, statut preferential sau garantii, iar maturitatea nu a fost inca decisa. Sursele citate au declarat, insa, ca ar putea fi de 3,5-7 ani.
Cuponul titlurilor este, de asemenea, in discutie, insa unul dintre oficiali a afirmat ca va fi apropiat de cel cerut pentru finantarile acordate Greciei de statele din zona euro.
Propunerea de preschimbare a obligatiunilor va fi adresata tuturor investitorilor care detin obligatiuni ale statului elen, atat din Grecia cat si din alte tari.