- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cresterea creditului in valuta ar putea determina BNR sa reduca rezervele obligatorii

26 Sep, 15:33 • Redactia DailyBusiness
BNR ar putea recurge, pe termen mediu, la reducerea rezervelor minime obligatorii impuse bancilor comerciale pentru a evita ca romanii sa se confrunte cu instabilitatea financiara, pericol aparut odata cu cresterea indatorarii in valuta, conform analistilor ING Bank Romania.
Cresterea creditului in valuta ar putea determina BNR sa reduca rezervele obligatorii

Diminuarea rezervelor (in prezent, de 40% la valuta, si 20% la lei) ar putea conduce la ieftinirea creditelor, raspunzand totodata unei doleante formulate de mult timp de bancheri.

Firmele si persoanele fizice din Romania contractasera, la finele lunii august, cu 60% mai multe credite in valuta, fata 31 august 2006. Raportat la aceeasi perioada, imprumuturile in lei au crescut cu 41,0%, la finele lui august.

Romanii au preferat in ultimul timp sa se imprumute mai mult in valuta decat in lei. Pe 31 august, valoarea creditelor in valuta reprezenta echivalentul a 62 de mld. lei, in timp ce creditele in lei insumau 60 de mld. lei. Devalorizarea leului ii va pune insa pe romani in situatia de suporta costuri mai mari pentru creditele contractate in valuta.

Imprumutul excesiv in monede straine al romanilor ridica mari probleme de stabilitate financiara, in contextul deprecierii leului. Devalorizarea leului inseamna, pe de o parte, ca romanii achita rate mai mari bancii, la creditele in valuta. Pe de alta parte, este posibil ca bancile sa creasca dobanzile la creditele deja contractate, ca urmare a cresterii costului de refinantate de la alte banci.

In acest context, analistii financiari se asteapta ca banca centrala sa recurga la mecanismele pe care are la dispozitie pentru a diminua avansul creditelor in valuta. „Cresterea inregistrata de aceste imprumuturi acordate firmelor si persoanelor fizice este cu atat mai ingrijoratoare cu cat ponderea creditului in valuta in totalul creditelor a devenit majoritara”, precizeaza analistii ING Bank Romania cel mai recent raport asupra pietelor financiare, emis miercuri.

Mecanismul ratei dobanzii cheie, principalul instrument folosit de BNR pentru atingerea tintei de inflatie, are o influenta destul de slaba asupra creditului in valuta. In schimb, reducerea rezervelor minime obligatorii impuse de BNR bancilor comerciale ar putea avea un efect semnificativ, apreciaza analistii ING.

Diminuarea rezervelor la lei ar permite bancilor sa acorde mai multe credite in moneda autohotna, chiar la dobanzi mai mici decat in prezent, in conditiile in care acestea nu ar mai fi obligate sa suporte costurile aferente mentinerii rezervelor la BNR.

„Ne asteptam la o diminuare graduala a rezervelor minime obligatorii impuse de Banca Nationala a Romaniei (RMO). Este de asteptat ca aceasta sa fie masura pe care o va lua BNR dupa ce inflatia va reveni la niveluti care sa faca posibila atingerea tintei de inflatie pentru 2007 (4% cu o variatie de plus minus un punct procentual)”, se mentioneaza in raportul ING Bank Romania.

Intr-un viitor apropiat, se mentioneaza in raport, BNR ar putea lua in considerare si posibilitatea de a isi alinia normele referitoare la rezerve minime obligatorii, renuntand la rezervele impuse in cazul creditelor in valuta care au maturitate mai mare de doi ani.

Cresterea cererii interne, alimentata de credite, conduce la adancirea deficitului comercial, ceea ce este un semnal negativ pentru investitori. In acest contextm cred analistii ING, „vor exista presiuni asupra leului”, ceea ce ar putea conduce la o noua deprecierea a acestuia in raport cu principalele valute.

BNR decide nivelul ratei dobanzii de politica monetara si pe cel al rezervelor minime obligatorii in cadrul sedintelor Consiliului de Administratie. O astfel de sedinta a consiliului are loc miercuri, ultima intrunire din 2007 a reprezentantilor BNR fiind programata pe 31 octombrie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...