- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cresterea deficitului comercial impinge cursul spre 3,5 lei/euro la finalul anului

11 Sep, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Moneda nationala va suporta toate "pacatele" deficitului comercial in crestere: leul ar putea depasi granita celor 3,5 lei/euro, spre finele anului, balanta de plati urmand a se echilibra cu sacrificiul monedei nationale, estimeaza analistii economici pentru DailyBusiness.
Cresterea deficitului comercial impinge cursul spre 3,5 lei/euro la finalul anului

Deficitul comercial este in ascensiune, ajungand la 11,5 mld.euro dupa sapte luni. Politica fiscala cu iz electoral, impanata cu promisiuni si masuri legislative cu efecte inflationiste face ca moneda nationala oscilanta, umflata in vara la cotatii speculative, sa riste sa se deprecieze puternic spre finele anului.

Acesta este tabloul unei economii in dezechilibru, spun analistii economici, in care deficitul in crestere cu 63% in primele sapte luni ale anului si scaderea investitiilor straine sunt principalele semnale de alarma ale unei economii supra-incalzite.

„Deficitul comercial in crestere nu mai trebuie sa mire pe nimeni”, considera Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. „Este o consecinta a unui puternic dezechilibru intre exporturi si importuri. Spre finele anului, deficitul s-ar putea duce la 14-15 % din PIB, fata de 13 % in prezent, iar consecintele vor fi destul de puternice”, spune Dumitru.

Efecte vor fi resimtite la nivelul cotatiei leului. „Moneda nationala va fi cea care va suporta in principal consecintele”, spune analistul economic Radu Limpede. „De la un curs de 3,3 lei/euro, cred ca moneda nationala se va deprecia pana spre 3,4-3,5 lei/euro, toate problemele de deficit urmand sa se „spele” in cursul valutar”, a mai spus Limpede.

Performantele economice slabe ar putea scadea si mai mult increderea investitorilor in leu, ceea ce ar putea lansa un nou trend de depreciere pentru moneda nationala.

Conform datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS), deficitul comercial a urcat cu 62,9% in primele sapte luni ale acestui an fata de acelasi interval din 2006, stimulat de avansul puternic, de aproape 35%, al importurilor din celelalte tari membre ale Uniunii Europene.

In primul semestru, deficitul comercial a fost de 9,66 miliarde euro, cu 65,2% mai mare fata de acelasi interval al anului trecut.

Solutii: Politica restrictiva sau un leu mai slab

Pentru diminuarea deficitului comercial guvernantii pot apela fie la o politica fiscala restrictiva, fie pot rezolva problema aruncand toata povara pe umerii leului.

O politica fiscala restrictiva, cum ar fi de pilda cresterea taxei pe valoarea adaugata, ar conduce in mod firesc la diminuarea consumului, deci si a balantei comerciale tinand cont de faptul ca la ora actuala consumul e alimentat in special de import.

Ionut Dumitru spune ca, in ceea ce priveste politica fiscala, este putin probabil ca Guvernul sa mai stranga surubul. „Se anunta o perioada electorala in care este putin probabil ca Guvernul sa taie din cheltuieli sau sa creasca impozitele”, spune Dumitru.

De aceeasi parere este si Radu Limpede. El invoca argumentele prin care Executivul spera sa aduca mai multe voturi la alegerile europarlamentare si nu numai. „Majorarea pensiilor, acordarea de prime de sfarsit de an pentru bugetari, preconizata modificare a Codului Fiscal, vin sa sustina faptul ca Guvernul nu e foarte dispus sa stranga cureaua, in ciuda declaratiilor ministrului finantelor, Varujan Vosganian”, a declarat Limpede.

In conditiile in care, spre finele anului, importurile vor creste sensibil, ca urmare a necesarului pentru sarbatorile de sfarsit de an, analistii estimeaza ca singura varianta ramasa la indemana este o cosmetizare pe termen lung a deficitului comercial cu ajutorul cotatiilor valutare.

Un leu slab ar genera cresterea veniturilor incasate de exportatori facand totodata presiune pe importuri, care se vor scumpi, existand deci premise pentru diminuarea consumului. Cresterea exporturilor si diminuarea importurilor ca urmare a scumpirii acestora ar conduce la scaderea deficitului comercial.

„Leul este si asa supra-evaluat. A fost, in aceasta vara, cea mai performanta moneda din regiune, in ciuda reducerii investitiilor straine si a rezultatelor economice nu foarte spectaculoase”, explica analistul Ionut Dumitru. „In aceste conditii, cred ca e loc de depreciere pentru moneda nationala, o depreciere naturala, in concordanta cu performantele economice. Un curs de 3,4-3,5 lei/euro, spre sfarsitul anului, nu ar trebui sa mire pe nimeni”, a mai spus Dumitru.

Exporturile in scadere, importurile tot mai mari

Conform datelor INS, exporturile Romaniei au insumat 2,63 miliarde euro in luna iulie, in crestere cu 18,3% fata de iulie 2006, in timp ce importurile au ajuns in a saptea luna a acestui an la 4,4 miliarde euro, cu 27,5% mai mari decat in aceeasi luna a anului trecut.

Calculate in moneda nationala, exporturile romanesti au urcat cu 5,2% in luna iulie fata de iulie 2006, in timp ce importurile au avansat cu 12,6%.

Cel mai mult au crescut importurile din UE, cu 34,5%, in timp ce importurile din alte tari au crescut cu 16%. Pe partea de exporturi, in primele sapte luni ale acestui an livrarile de bunuri romanesti catre pietele Uniunii Europene au avansat cu 15,8%, iar exporturile catre alte piete – cu 4,3%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă