„Nu va trece un deceniu fara un obstacol in ciclul economic. Vom afla cat de importanta este China cand acesta se va produce”, a afirmat Rogoff, fost economist la Fondul Monetar International, citat de Mediafax.
Spargerea unei astfel de bule „va provoca o recesiune in regiune”, inclusiv in Japonia si Coreea de Sud, si va fi „oribila” pentru exportatorii de marfuri din America Latina, considera Rogoff.
China, pe cale sa devanseze Japonia in 2010, ca a doua mare economie la nivel mondial, a contribuit la iesirea din recesiune a economiei mondiale.
Nivelul record al creditelor, cresterea valorii proprietatilor si accelerarea cresterii economice au determinat guvernul chinez sa retraga masurile de stimulare aplicate in timpul recesiunii globale.
„Reactia fata de criza financiara a autoritatilor chineze a majorat in mod clar riscul producerii unei bule speculative alimentate de credite”, a avertizat Rogoff care, in 2008, a anticipat prabusirea bancilor americane.
Rogoff a spus ca nu este sigur ce va provoca spargerea bulei speculative, dar crede ca cea mai probabila sursa este sectorul imobiliar.
Economistul a aratat ca valoarea proprietatilor imobiliare din Shanghai and Beijing „s-a indepartat de realitate”.
Prabusirea pietei ar duce la incetinirea cresterii economice la 2%-3%, iar aceasta perioada extrem de dureroasa va dura circa un an si jumatate.
Economia Chinei are cel mai rapid ritm de dezvoltare la nivel mondial, avansul din ultimul trimestru al anului 2009 fiind de 10,7%.
Banca Mondiala anticipeaza pentru 2010 un ritm de dezvoltare de 9% pentru economia chineza.