Astfel, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, a declarat ca-si mentine estimarea de crestere economica de [b]1,5% pentru acest an[/b], fata de 2010, facuta si in luna martie.
„Cifrele de miercuri (de la INS, n.r.) nu stiu daca pot fi vazute cu foarte mult entuziasm. O atitudine rezervata este de bun augur in prezent”, a spus Dumitru.
De aceeasi parere este si Florian Libocor, economistul sef al BRD – Groupe Societe Generale.
„Mentin cresterea produsului intern brut (PIB) la [b]1,5% in 2011[/b] insa nu consider imposibila o performanta usor mai buna. Vectorii principali vor fi probabil industria, exportul, investitiile si revenirea consumului. Ordinea este aleatoare”, a spus Libocor.
„O importanta mare o are investitia in infrastructura, care atrage dupa ea dezvoltarea intregului ansamblu economic national. Cu toate acestea, analizand PIB-ul detaliat, gasim si un semnal de ingrijorare dat de evolutia serviciilor, care au scazut sub 50% din PIB. Este necesar ca acest sector sa isi revina”, a adaugat economistul sef al BRD.
Ionut Dumitru considera ca trimestrul doi va fi mai slab decat primul.
Ceva mai pesimist este Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), care vede o [b]crestere economica de circa 1%[/b], „plus sau minus foarte putin”.
„Nu vad sursele unei cresteri semnificative. Industria nu e suficienta pentru a creste PIB-ul, aceasta reprezentand doar 30% din formarea produsului intern brut”, a mentionat Voinea, care a adaugat ca Romania se afla in faza unei perioade prelungite de masuri de austeritate.
El a mai spus ca nu sunt nici impulsuri care sa creasca semnificativ exporturile si sa sustina cresterea economica. De asemenea, exista si riscuri la nivel global si european, precum majorarea preturilor la materiile prime sau acutizari ale razboiului valutar.
Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank, a mentionat ca exista un trend pozitiv in ceea ce privest economia Romaniei. El crede ca in a doua parte a anului vom vedea o revenire a consumului pe baza stabilizarii economiei si a veniturilor populatiei, care va lucra intr-un mediu mai stabil.
[quote= Liviu Voinea, directorul executiv al GEA]A fost riscant sa se calculeze bugetul din acest an pe o prognoza de 1,5%[/quote].
Totodata, chiar daca are o prognoza mai optimista, Lucian Anghel (foto), economistul sef de la BCR, [b]isi mentine estimarea facuta in aprilie, de 2%[/b].
„Avem printre cele mai optimiste prognoze. O evolutie de 2% este perfect fezabila in prezent, in conditiile in care INS a majorat cresterea PIB-ului la 1,7%, dupa ce datele preliminare din mai aratau un avand de 1,6%”, a spus Anghel.
Acesta considera ca [b]trimestrul al treilea ar putea fi cel mai bun din acest an[/b], urmat de T4, in timp ce al doilea va fi la fel ca primul, poate usor mai slab.
In acelasi timp, previziunea Citi privind cresterea economica a Romaniei se [b]pastreaza la 2%[/b] petru 2011.
Ilker Domac, economistul sef al grupului financiar Citi pentru Turcia si Europa de Sud-Est, a declarat ca PIB-ul va creste in trimestrele urmatoare si astfel isi mentine prognoza de crestere de 2% pentru acest an.
[b]Banca Mondiala are incredere in economia Romaniei[/b]
Banca Mondiala (BM) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bm-a-imbunatatit-prognoza-economica-pentru-romania-in-acest-an-dar-a-scazut-o-pentru-2012-63654/]a imbunatatit usor[/url] estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, la 1,6%, dar a revizuit in scadere prognoza pentru anul urmator, la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale.
Institutia financiara internationala anticipa in aprilie o crestere a economiei Romaniei cu 1,5% in 2011 si cu 4,4% in 2012.
Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza o crestere economica de 1,5% pentru Romania in acest an, la fel ca Guvernul, si de 3,75%- 4% pentru 2012.