Preturile vor continua sa creasca si in lunile urmatoare, estimeaza analistii economici, mai cu seama ca in aprilie se va scumpi curentul electric, iar pana la finele anului nu vom scapa de o majorarea a pretului gazelor.
„Romania va inregistra, probabil, una dintre cele mai ridicate inflatii din Europa”, estimeaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
[img=1391][/img]
Analistul economic Aurelian Dochia afirma, la randul sau, ca inflatia va continua sa cressca, pentru ca Romania resimte, din plin, evolutia preturilor la alimente si petrol.
„Avand in vedere cosul de consum, axat in principal pe alimente, evolutia cotatiilor internationale se resimte mai puternic la noi decat in alte tari”, explica analistul. O evolutie caracteristica tarilor sarace, unde alimentele reprezinta cel mai important reper.
Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, avertiza, recent, intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro, ca presiunile inflationiste nu sunt date doar de speculatiile de pe piata materiilor prime.
„Iesirea Occidentului din recesiune s-a facut prin tiparire de bani. Vorbim de 4.400 miliarde de dolari tipariti, care, pana la urma, va trebui inghititi de piata. Mi-e teama ca, daca nu vom fi atenti, vom importa toate efectele negative ale acestui val de inflatie”, a declarat analistul economic.
Pana unde vor creste preturile?
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari vin cu doua vesti, una buna si alta proasta. Cea buna este ca preturile isi vor tempera cresterea in a doua parte a anului.
Vestea proasta este ca vor continua sa creasca, astfel ca inflatia va atinge, la finele anului, nivelul mediu de 4,8%, semnificativ peste tinta BNR, de 3%, (plus sau minus 1 punct procentual).
[img=1389][/img]
Alti analisti vad insa rate si mai ridicate. „Nu vad o inflatie mai mica de 5-6%, in conditiile in care inflatia abia isi contureaza cresterea la nivel international”, spune analistul Cristian Dinulescu.
Ionut Dumitru, economistul sef de la Reiffeisen Bank, spune ca, in fata acestei situatii, Romania nu poate decat sa spere ca mecanismul cerere-oferta isi va spune cuvantul.
In opinia acestuia, Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia care incearca, in prezent, prin cursul leului, sa controleze evolutia preturilor, nu va reusi sa faca prea multe lucruri.
„Misiunea BNR in acest an va fi extrem de complicata, pentru ca stocurile de oferta nu pot fi controlate prin politica monetara. Ce poate face Banca Nationala este sa incerce sa tina sub control anticipatiile inflationiste si cam atat. Cel mai probabil isi va modifica, in curand, previziunile”, a declarat Dumitru.
[quote=Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal]Nu poti sa tratezi pretul la cartofi cu dobanda de politica monetara[/quote]
La randul sau, economistul Aurelian Dochia crede ca BNR este, practic, cu mainile legate in fata valului inflationist.
„Tendinta de crestere a preturilor la produsele alimentare si energetice se confirma peste tot. Cred ca ar fi nerealist ca cineva sa creada ca BNR va aduce, in acest an, inflatia in banda pe care si-a propus-o initial”, a spus analistul. Dochia estimeaza ca, cel mai probabil, BNR isi va ajusta tinta de inflatie pe acest an si pe termen mediu.
Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat saptamana trecuta ca institutia va revizui probabil in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.
Anterior, declarase ca preturile vor creste anul acesta mai putin decat in 2010, iar tinta de inflatie va fi atinsa in sfarsit, dupa patru ani de rateuri.
„Dupa scaderea din ianuarie, inflatia se va mentine la 7,2-7,5% pana in vara acestui an, pentru ca inflatia a fost extrem de scazuta dupa ianuarie 2010 si efectul de baza nu ne ajuta, pentru ca apoi, din august-septembrie, sa se duca spre 4% si, speram noi, sub 4%”, a declarat Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.
Previziunile guvernatorului BNR privind evolutia preturilor trebuie privite, insa, cu rezerve serioase. In ultimii patru ani, guvernatorul a tot ratat tinta de inflatie. Isarescu a explicat ca in 2010 nu i-au iesit calculele din cauza „inflatiei fiscale”.
Preturile au crescut pentru ca Guvernul a majorat accizele si TVA-ul. Altfel, n-am fi avut cine stie ce cresteri de preturi.