- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cresterea productiei, franata de scaderea cererii si blocajul financiar

29 Jun, 14:08 • Redactia DailyBusiness
Firmele isi vor diminua productia in luna iunie in raport cu mai, principala cauza fiind cererea insuficienta. Cu toate astea, portofoliul total al comenzilor firmelor din principalele ramuri economice isi va continua trendul ascendent, se mentioneaza in buletinul de conjunctura al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din luna iunie.
Cresterea productiei, franata de scaderea cererii si blocajul financiar

20% dintre respondenti au indicat scaderea comenzilor drept principala cauza a diminuarii productiei.

Intreprinderile care se confrunta cu diminuari ale comenzilor sunt cele din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte si activitatea de constructii, conform BNR.

Blocajul financiar va exercita, la randul sau, o influenta nefavorabila asupra productiei, managerii din sectorul constructiilor si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV semnaland probleme de aceasta natura.

7% din respondenti au indicat drept cauza a scaderii productiei cursul de schimb.

Managerii din industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, ramuri in care este preponderenta productia in sistem lohn valorificata la export, au indicat scaderi ale productiei in iunie ca urmare a influentei nefaste exercitate de cursul de schimb, fluctuatiile valutare constituind o problema si pentru firmele din industria de masini si echipamente, de echipamente si aparate electrice.

5% dintre participantii la sondaj au indicat drept cauza a fenomenului – nivelul ridicat al dobanzilor bancare, cele mai afectate fiind companiile din industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, dar si cele din constructii si din industria mijloacelor de transport.

Dificultati in aprovizionarea cu materii prime intampina numai 4% dintre companiile analizate, apartinand cu precadere industriei textile, de confectii, pielarie si incaltaminte.