Neincrederea investitorilor speculativi in activele cu risc ridicat, cum sunt monedele tarilor emergente, trezita de lipsa de incredere generata de evolutia pietei americane, s-a simtit puternic la nivelul cursurilor de schimb, monedele tarilor din zona pierzand teren in fata euro.
Pana unde se intinde insa influenta pietei americana asupra economiei romanesti? Analistii financiari sustin ca Romania ar fi mai degraba victima unui efect de contagiune si ca nu exista o legatura directa intre evolutiile celor doua piete.
Legatura dintre America si Romania este indirecta, spune Rozalia Pal, economist sef al bancii UniCredit Tiriac. „Romania nu are relatii comerciale cu SUA. Pe de alta parte, institutiile financiare din Romania au putine investitii pe pietele financiare americana si din Europa Centrala si de Est, cele mai afectate de criza din America”, a declarat pentru DailyBusiness Rozalia Pal, economist sef al bancii UniCredit Tiriac.
„Dupa cum reflecta cel mai recent raport trimestrial bancii UniCredit, 80% din activele investite de institutiile financiare de pe piata locala sunt plasate pe pietele din regiunea Europei Centrale si de Est”, a precizat Rozalia Pal.
In plus, investitorii speculativi care s-au retras de pe piata americana este putin probabil sa se fi indreptat spre pietele emergente, asa cum sunt cele din Europa Centrala si de Est, in asa fel incat sa se presupuna ca acestia au destabilizat pietele din regiune, a spus pentru DailyBusiness analistul economic Eugen Radulescu.
„De regula, in situatii de criza, investitorii se retrag spre pietele sigure, asa incat nu e plauzibila ipoteza conform careia cei care au facut plasamente pe piata americana au venit apoi la noi”, a mai spus Eugen Radulescu.
Efectul pe care criza de pe pietele financiare americane il are asupra celor din zona CEE se reflecta si prin revizuirea atitudinii actorilor din aceste piete fata de activele cu risc ridicat. Scumpirea creditarii externe pentru tarile din zona a fost o consecinta indirecta, ca urmare a adaugarii primelor de risc.
Criza americana influenteaza insa pietele speculative, sustine Rozalia Pal, unde am putea vedea in continuare fluctuatii puternice atat la nivelul leului, cat si ale pretului actiunilor. Influentele ar urma sa se mentina pe parcursul lui 2008, conform Unicredit.
„Estimarile UniCredit pentru anul in curs prevad ca atat in cazul zonei Euro, cat si in cazul pietei americane, 2008 va veni cu incetinirea cresterii economice in raport cu 2007. Raportul trimestrial al UniCredit estimeaza o crestere economica pentru 2008 de 1,4% fata de 2,5% in 2007, iar in cazul economiei americane anticipam o majorare a PIB cu 1,5% in 2008 fata de 2,2% in 2007”, a mai spus Pal, care sustine ca sunt de asteptat si alte „surprize” negative din partea pietei financiare americane in 2008.
Evolutia indicatorilor macro-economici ai Romaniei in 2008 va depinde insa de cat de bine se va sincroniza politica macroeconomica cu cea de venituri si cea bugetara. Conteaza felul in care „guvernul isi va juca propria carte”, a afirmat Eugen Radulescu.
„Politica executivului ar trebui sa fie una de austeritate, adica sa recurga la cresteri salariale modice si restrictionarea altor cheltuieli bugetare. Din pacate, asteptarile la nivelul pietei sunt destul de sumbre, deoarece este an electoral si cheltuielile ar putea sa creasca”, a mai spus Radulescu.
Pe fondul unor cheltuieli bugetare si cresteri de salarii moderate, consumul se reduce, ceea ce ar face posibila atingerea tintei de inflatie si scaderea deficitelor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de asteptat sa inaspreasca insa politica monetara, prin majorarea dobanzii cheie in cadrul intrunirii Consiliului de Administratie din 4 februarie. Majorarea randamentelor speculatorilor de pe piata valutara, prin cresterea dobanzilor interbancare, ar putea conduce la revigorarea leului.
„Pariurile pe leu nu sunt insa ceva pozitiv”, atrage atentia economistul sef al UniCredit, „decat in masura in care contrabalanseaza deprecierea puternica din ultimul timp a monedei nationale. Insa fluctuatiile de pe piata valutara nu sunt de dorit”.