Bancile americane si-au majorat rezervele pentru a acoperi eventualele pierderi cu cel putin 6 miliarde de dolari, in al doilea trimestru din 2007, releva presa internationala.
„Se observa cresterea problemelor in sectorul creditelor pentru automobile, care ar putea sau nu sa fie o tendinta de sezon, insa bancile au emis semnale ca starea sectorului creditelor de larg consum este mai slaba decat se estima”, a declarat un analist al Deutsche Bank, Michael Mayo.
Dick Bove, analist financiar in cadrul grupului Punk Ziegel, a declarat ca nivelul castigurilor raportate de banci arata ca „exista probleme legate de imprumuturile de larg consum, ce se extind peste criza imobiliara deja cunoscuta. Sectorul creditelor pentru automobile reprezinta o noua sursa de ingrijorare”.
Imprumuturile problematice acordate de banci, si care se pot tranforma foarte usor in pierderi, au crescut de peste doua ori in ultimul timp. Astfel, imprumuturile cu intarzieri de plata de peste 90 de zile au crescut anul acesta pana la 5,53 miliarde dolari, fata de suma de 3,66 miliarde dolari inregistrata in 2006.
„Mentalitatea a suferit modificari foarte rapide. Actiunile sunt afectate de ingrijorarile privind castigurile bancilor si de problemele sectorului creditelor in general”, a declarat un trader al BNP Paribas, Rick Klingman.
Criza americana a creditelor a afectat in ultimele luni pietele emergente din intreaga lume, intre care se afla si Romania. Efectele s-au resimtit in special sub forma deprecierii monedelor nationale ale tarilor din zonele emergenete, depreciere generata in special de faptul ca speculatorii au devenit reticenti in privinta activelor cu risc ridicat.
Totodata, la nivel mondial, criza creditelor de pe piata americana a determinat bancile sa aiba o atitudine mult mai prudenta in privinta creditelor cu un risc ridicat.