- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza datoriilor suverane ameninta profiturile marilor banci europene

17 Aug, 11:55 • Redactia DailyBusiness
Cele mai importante 15 banci europene au realizat in 2010 profituri cumulate de 85 miliarde de euro, un nivel dublu fata de cel inregistrat in 2009 si in contrast cu pierderile de 25 miliarde de euro inregistrate in 2008. Totusi, criza datoriilor suverane ar putea duce la reducerea castigurilor.
Criza datoriilor suverane ameninta profiturile marilor banci europene

Un raport publicat de KPMG in iulie 2011 arata ca aceste banci par sa fie bine pozitionate pentru redresare in conditii normale, insa ingrijorarea generata de situatia datoriilor suverane semnaleaza o perioada dificila in orizontul apropiat.

Raportul ce include cele mai importante 15 banci europene, „Focus on Transparency”, arata ca performanta operatiunilor de retail si a celor comerciale s-a imbunatatit in 2010 pe baza cresterii activitatii pietelor emergente si a redresarii economice, in timp ce veniturile din investment banking au scazut foarte putin, cu 2%, la 121 miliarde de euro.

O parte substantiala a cresterii in profituri se datoreaza scaderii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele pentru deprecierea creditelor. Cheltuielile cu provizioanele aferente operatiunilor de retail si a celor comerciale au scazut cu 27% pana la 79 miliarde de euro pe cand cele aferente operatiunilor de investment banking au scazut cu 29% pana la 80 miliarde de euro. Aceaste scaderi au permis bancilor sa compenseze in mare parte efectul reducerii veniturilor din operatiunile de investment banking si au contribuit la cresterea rezultatelor raportate pentru operatiunile de retail.

Astfel, de la pierderile de 25 miliarde euro in 2008, in numai doi ani a avut loc o crestere de 110 miliarde euro a profiturilor bancilor europene incluse in raport.

KPMG avertizeaza ca este putin probabil ca aceasta tendinta sa continue.

 „[b]Bancile europene au parcurs un drum lung de la zilele negre din 2008[/b], cand guvernele au trebuit sa intervina pentru a salva multe institutii de la colaps in urma caderii Lehman Brothers. Cu toate acestea, expunerea la datoriile suverane este o provocare majora, mai ales in contextul crizei din zona euro”, a declarat Serban Toader, senior partner al KPMG in Romania.

„Cu toate ca bancile romanesti au expuneri nesemnificative fata de guvernele din zona euro ce sunt in acest moment sub o stricta monitorizare, acestea au o expunere semnificativa la datoria suverana a Romaniei. Acest lucru poate prezenta un risc in cazul in care contagiunea datorata crizei datoriilor tarilor din zona euro ar pune presiune asupra finantelor guvernului Romaniei. In plus, seria noua de reglementari ce urmeaza a fi introduse este posibil sa afecteze profiturile bancilor”, a adaugat Toader.

El a mai precizat ca cerintele minime de capital conform Basel III vor reprezenta o provocare si vor afecta profitabilitatea si rentabilitatea capitalurilor bancilor.

„De asemenea important de mentionat este faptul ca bancile incluse in raport au raportat in bilanturile lor active de 92,5 miliarde de euro reprezentand creante cu impozitul pe profit amanat (in linii mari, pierderi ce vor putea fi utilizate pentru a compensa datorii viitoare cu impozitul pe profit), a caror recuperare prespune un necesar viitor de profituri impozabile de aproximativ 334 miliarde euro. In acest mediu incert, perspectivele cu privire la disponibilitatea profiturilor viitoare se pot schimba rapid, rezultand intr-o potentiala reducere a acestor solduri prin inregistrarea de provizioane pentru depreciere”, a spus Serban Toader.

Cezar Furtuna, partner servicii financiare al KPMG in Romania a mentionat ca [b]2 din cele 15 banci europene analizate au operatiuni in Romania[/b]. Cu toate acestea, situatia celor mai multe banci romanesti, incluzand filialele romanesti ale unor grupuri mai mari, este diferita de cea a bancilor analizate la nivel european.

„In timp ce 2008 a fost un an bun in istoria recenta a sectorului bancar din Romania (in contrast marcant cu Europa de Vest dar influentat si de anumite vanzari profitabile realizate de banci in acel an) [b]in 2009 si 2010 profiturile bancilor romanesti au scazut substantial[/b]. Motivul este ca recesiunea a lovit Romania (si Europa Centrala si de Est) mai tarziu decat Europa de Vest, incepand cu adevarat sa-si produca efectele in 2009”, a declarat Furtuna.

El a adaugat ca de atunci, bancile romanesti au continuat sa fie afectate de scaderea economica care a fost mai acuta decat in alte tari europene si, de asemenea, de restrangerea activitatii de creditare care s-a perpetuat de la inceputul recesiunii, rezultand astfel tendinta descrescatoare a profiturilor in 2009 si 2010.

„Am analizat, spre exemplu, rezultatele IFRS publicate de 25 de banci romanesti care detineau active totale de aproximativ 71 miliarde euro la sfarsitul lui 2010. Profiturile IFRS cumulate ale acestor banci au fost de 517 milioane euro in 2010, in scadere cu 27% fata de nivelul inregistrat in 2009 (considerand cursul de schimb constant). Doar 15 din cele 25 de banci considerate in analiza au inregistrat profituri in 2010. 11 banci au fost profitabile in ambii ani insa doar 4 au inregistrat cresteri ale profiturilor comparativ cu 2009”, a spus Cezar Furtuna.

Acesta a adaugat ca [b]exista in continuare ingrijorari semnificative cu privire la nivelul imprumuturilor neperformante[/b] catre companiile si persoanele fizice din Romania. Numarul acestora a crescut semnificativ de la inceputul recesiunii pentru ca persoanele fizice si companiile au avut din ce in ce mai multe dificultati in respectarea obligatiilor de plata catre banci.

Scaderea cifrei de afaceri sau a veniturilor personale pe de o parte si obligatia de a rambursa imprumuturi in euro, franci elvetieni sau alte valute straine pe de alta parte, au facut ca rambursarea imprumuturilor sa fie dificila pentru multi.

„Suntem inca departe de a vedea scaderi semnificative ale provizioanelor pentru imprumuturi. Rezultatele unor banci la jumatatea anului 2011 sunt deja disponibile, dar cel mai probabil doar imaginea furnizata de rezultatele intregului an 2011 va arata daca exista o schimbare in evolutia profitabilitatii bancilor romanesti. In mod sigur schimbarea va depinde foarte mult de viteza de crestere economica a Romaniei si de evolutia crizei datoriilor suverane”, a conchis Oficialul KPMG.

La nivelul intregului sistem bancar, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bancile-mici-isi-revin-dupa-dusul-rece-al-crizei-cele-mari-inca-mai-tremura-66179/ ]profitul net a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie 2011[/url], fata de 373 de milioane de lei in luna martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, 22 de institutii de credit au realizat la 6 luni un profit insumat de 1,076 miliarde de lei, cu 56% mai mult decat in primele trei luni din 2011. Aproximativ doua treimi din profit este concentrat in patru mari banci. In acelasi timp, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in primul trimestru.

KPMG furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Grupul isi desfasoara activitatea in 150 de tari si are 138.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative, o entitate elvetiana.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau, avand peste 600 de angajati si parteneri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...