Statul incepe sa resimta criza de lichiditate care afecteaza economia, platile la bugetul de stat fiind intarziate. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca din cauza blocajului financiar, incasarile in contul taxelor si impozitelor inregistreaza, de la mijlocul lunii octombrie si pana in prezent, un deficit de 1,5 mld.lei.
„Avem dificultati la colectare, incepand de la jumatatea lunii octombrie, pentru ca bancile si-au redus liniile de finantare, ceea ce ne-a costat pierderi de 1,5 miliarde lei. Companiile au probleme de lichiditate si se reduce gradul de conformitate voluntara”, a spus Vosganian.
Blocajul financiar, calea sigura spre faliment
Specialistii spun ca intarzierile in colectarea darilor la stat se datoreaza in special problemelor din sectorul bancar care, timp de aproape o luna de zile, a intrerupt in mare parte finantarea acordata companiilor.
„Pe fondul crizei, a fost sistata acordarea de credite, iar cand au inceput sa dea din nou, dobanzile au explodat. Fara bani, orice afacere e sortita falimentului”, a declarat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan.
Criza din sistemul bancar a fost recunoscuta inclusiv de jucatorii din piata.
Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat marti ca una dintre cauzele blocajului este legata de faptul ca bancile au devenit mai precaute in acordarea creditelor.
„Pana acum, la 100 de lei depozit, bancile dadeau 120 lei credite. In conditiile actuale, nu mai putem continua astfel si nu este un moment bun pentru ca bancile sa isi creasca expunerea pe credite”, a spus van Groningen.
Cristian Ionescu, director companiei de consultanta Coface Romania, a declarat ca problemele de finantare au venit pe fondul unei alte mari probleme din economia romaneasca – neplata facturilor.
„In prezent, in Romania mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% din companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion de euro”, declara Cristian Ionescu, pentru DailyBusiness.ro.
„Neplata facturilor in termenele agreate duce la blocaje in sistem care se transpun rapid in intreaga industrie. Multe dintre firmele care nu au un capital suficient care sa le asigure supravietuirea pana isi incaseaza facturile, ajung sa dea faliment„, a explicat, pentru DailyBusiness.ro, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Specialistii se asteapta ca in acest an, pe fondul crizei financiare si a recesiunii economice, economia romaneasca sa genereze un record istoric de falimente, nivelul estimat fiind intre 10.000 si 15.000 de cazuri.
Potrivit unei cercetari realizate de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), criza financiara globala se va manifesta in Romania prin reducerea ritmului de dezvoltare al IMM-urilor si cresterea numarului de falimente.
Anul 2009 va fi, din acest punct de vedere, un an al recordurilor negative.
„Peste 80% dintre IMM-uri considera ca instabilitatea financiara din acest moment isi va face simtite efectele abia in anul 2009, cand multe companii mici si mijlocii vor avea probleme de supravietuire. Cele mai expuse riscului sunt start-up-urile care, avand un rulaj foarte mic, nu detin resursele necesare pentru a trece printr-o perioada de recesiune”, spun reprezentantii patronatului.
Conform studiului amintit, numarul IMM-urilor aflate in faliment s-a dublat in prima jumatate a anului fata de perioada similara a anului trecut. Datele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare arata ca cele mai multe falimente sunt asteptate in comertul cu ridicata si amanuntul, industria prelucratoare, constructiile si tranzactiile imobiliare.