Dealerii apreciaza ca investiile masive in valuta realizate de investitori au reprezentat o urmare comunicatului agentiei de rating Standard&Poor’s, aparut in a doua jumatate a zilei de miercuri, care incadra Romania in randul tarilor ce se confrunta cu o criza majora de lichiditate.
Cresterea rezervelor valutare ale Romaniei cu peste 10%, privita de multi investitori ca un rezultat al interventiei efectuate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe piata valutara in cursul lunii august, este considerata, totodata, un motiv in plus pentru scaderea leului.
„Leul s-a depreciat si miercuri dimineata pe fondul cumpararilor de valuta, in special de catre jucatorii nerezidenti. Deprecierea leului este mult mai agresiva decat cea a celorlalte monede emergente fata de euro”, a spus Narcis Noaghea, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru NewsIn.
O alta cauza a deprecierii masive suferite de moneda nationala a fost, in opinia dealerilor, rezultatele sub asteptari ale cresterii economice pe primul semestru, anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
„Cresterea inregistrata de produsul intern brut (PIB) in al doilea trimestru, de doar 5,6%, sub asteptarile pietei, a avut un impact negativ asupra investitorilor. E posibil ca jucatorii sa isi fi inchis pozitiile deschise pe lei cand au vazut ca leul are tendinta sa se deprecieze destul de mult fata de euro si fiind vorba de sume foarte mari, miscarile au adancit si mai mult deprecierea monedeiu nationale”, a mai spus Noaghea.