- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza din Grecia loveste leul. Pana unde va ajunge deprecierea?

16 Jun, 00:07 • adrian.mihaltianu
Cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat miercuri la maximul ultimelor trei luni - 4,1756 lei/euro, influentat si de problemele aparute in Grecia. Pentru a vedea cum va evolua cursul in perioada urmatoare, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu reprezentantii din domeniu.
Criza din Grecia loveste leul. Pana unde va ajunge deprecierea?

„Leul sufera in conditiile unei aversiuni la risc care vine din partea Greciei”, a declarat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers Romania.

Sindicatele din Grecia au declansat miercuri o greva de 24 de ore, pentru a protesta fata de masurile de austeritate si de privatizari. Zeci de mii de protestatari au iesit pe strazile din Atena si au pornit in mars spre Parlament.

Cazacu a subliniat ca evolutia cursului este conditionata de cea din Grecia.

„In lipsa unui faliment in Grecia, cursul ar trebui sa se stabilizeze sau [b]sa se intareasca pana la 4,10 – 4,15 lei/euro[/b] in cateva saptamani. Eu merg pe scenariul in care se va gasi o solutie pentru Grecia. Altfel, am putea vedea o [b]depreciere spre 4,25 lei/euro[/b]”, a mentionat reprezentantul X-Trade Brokers.

In opinia lui Steen Jakobsen, chief economist al Saxo Bank, scaderea leului coincide cu tensiunile tot mai mari din Grecia si Uniunea Europeana.

El a amintit si declaratia facuta pentru Bloomberg de Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale, potrivit caruia „contaminarea de la criza datoriei publice a Greciei este inca o ingrijorare pentru Romania, desi in prezent nu exista o presiune majora asupra ratei de schimb a leului”.

In acest context, „extinderea UE si incapacitatea Europei de a gasi o solutie pe termen lung pentru datoria publica raman temerile principale ale pietelor si cursului valutar european in vara aceasta”, a mai spus Steen Jakobsen.

Claudiu Cazacu a specificat ca ar putea exista si [b]factori interni care au condus la deprecierea monedei[/b], precum instabilitatea politica in legatura cu impartirea tarii pe regiuni, lucru care nu face bine leului. El a mai spus ca, teoretic, ar trebui sa avem o stablizare a
cursului in urmatoarele saptamani sau poate chiar o reducere.
[quote=Claudiu Cazacu, X-Trade Brokers]Leul nu se va aprecia daca lucrurile din Grecia se inrautatesc[/quote]
Ce se va intampla in Grecia? „Ne asteptam sa apara o solutie politica in cursul saptamanii viitoare, dar daca va fi iar vorba de o  chestiune pentru a trage de timp, rezultatul ar putea fi o volatilitate mai mare pentru tot cursul valutar european, inclusiv pentru leu, intrucat exercitiul amanarii pana la infinit nu mai este o optiune”, a declarat Steen Jakobsen.

In acelasi timp, Vlad Muscalu, economistul ING Bank Romania, a mentionat ca deprecierea recenta pare „considerabila” in contextual evolutiei calme a monedei nationale, insa miscarea de nici 3% (de la maximul din aprilie) pare modesta cand ne uitam la multe alte monede.

„In ceea ce priveste evolutia din viitorul apropiat, moneda nationala ar putea sa se trazactioneze cu o tendinta de depreciere, insa [b]depasirea puternica a nivelului de 4,20 lei/euro pare putin probabila[/b]”, a spus Muscalu.

„Declaratiile recente ale oficialilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sustin ideea permiterii unei oarecare flexibilitati a cursului de schimb iar asemenea miscari consideram ca ar putea fi preferate si pentru a sustine activitatea de export pe fondul temperarii cererii externe”, a adaugat el.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-consecinte-va-avea-criza-din-grecia-asupra-bancilor-elene-din-romania-64027/]Criza din Grecia va afecta cu siguranta Romania si Bulgaria[/url], iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor elene, se arata intr-un raport al bancii japoneze Nomura.

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a declarat marti ca retrogradarea ratingului Greciei de catre Standard & Poor’s (la nivelul CCC, cel mai slab calificativ de credit acordat de S&P unei tari) [b]nu va pune presiuni semnificative asupra leului[/b], dar posibilitatea contagiunii ramane in continuare preocupanta pentru autoritatile romane.

Potrivit oficialului bancii centrale, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/s-p-a-acordat-greciei-cel-mai-slab-rating-de-tara-din-lume-ccc-63923/]a redus luni cu trei trepte ratingul Greciei[/url] pentru creditele pe termen lung, de la „B” la „CCC”, cel mai slab rating de tara din lume, agentia reiterand avertismentul ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata).

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului.

La un an dupa ce a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si Fondul Monetar International (FMI), Grecia are nevoie de un nou pachet de bailout.

Al doilea pachet de salvare a Greciei este estimat la 120 miliarde euro si are rolul de a acorda Atenei timp sa abordeze problema datoriei de stat de 340 miliarde euro – circa 150% din produsul intern brut (PIB), pornind de la estimarea ca statul elen nu va reusi sa se imprumute din piete pana la sfarsitul anului viitor.

Noul pachet de finantare externa va fi conditionat de noi masuri de austeritate, mai dure decat cele convenite anul trecut, dar si de un program amplu de privatizari, care a inceput deja prin vanzarea a 10% din actiunile OTE catre Deutsche Telekom.

Urmărește Daily Business pe Google News