O buna parte din „vina” pentru cresterea disproportionata a salariilor a fost atribuita acordurilor colective negociate de sindicate la nivel de sector economic.
Oficialii UE, BCE si FMI vor acum sa „descentralizeze” sistemele de negociere a salariilor din aceste tari, sa permita fiecarei firme sa stabileasca nivelul compensatiilor financiare prin negociere directa cu fiecare angajat, in functie de productivitate, scrie Wall Street Journal.
Astfel, legislatia muncii din tarile din sudul zonei euro migreaza treptat spre modele intalnite in economii precum Statele Unite si Marea Britanie, unde sindicatele nu influenteaza direct salariile la nivel de sector economic, iar remuneratiile sunt negociate la nivel de companie sau fabrica.
Sindicatele se plang insa ca reformele introduse la insistentele UE, FMI si BCE le-au redus semnificativ influenta si capacitatea de a ramane relevante, transmite Mediafax.
Si in Romania, sindicatele si patronatele se plang de conditiile impuse de reprezentantii FMI si UE, care vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile.
”La modul declarativ, reprezentantii FMI si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana au subscris permanent la principiile legate de dialogul social si de respectul fata de munca. In fapt, domniile lor sustin impunerea unor conditii care vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile”, sustin confederatiile sindicale si patronale.
Acestea solicita solicita Guvernului sa nu cedeze presiunilor facute si sa evalueze serios competentele reprezentantilor partii romane in cadrul negocierilor.