„Criza de acasa este foarte departe. In Brazilia este crestere si optimism, o atmosfera de bucurie care contrasteaza total cu ce se petrece in Europa”, spune un arhitect spaniol care a emigrat in Brazilia impreuna cu sotia, unde au gasit rapid de lucru dupa ce au ramas someri in Spania.
Brazilia construieste febril stadioane, terminale aeroportuare si hoteluri, in asteptarea Cupei Mondiale la fotbal din 2014 si Jocurilor Olimpice din 2016, pe care le va gazdui.
Zeci de mii de profesionisti europeni cu educatie inalta sunt goniti de dificultatile economice de pe continent, [b]catre America Latina, Africa, Asia, Australia, SUA si Canada[/b].
Totodata, influxul de imigranti din tari sarace, a caror munca pe bani putini a ajutat economiile din zona euro sa creasca rapid in ultimii zece ani, a inceput sa dispara. [b]Sute de mii de imigranti se intorc acasa[/b], scrie WSJ.
Situatia ridica problema costurilor pe termen lung ale crizei actuale din zona euro – disparitia profesionistilor talentati, care ar putea ajuta economiile aflate in dificultate sa iasa din recesiune.
„Are loc un exod de oameni foarte bine instruiti, de care Europa va avea nevoie pentru a decola cand se va imbunatati situatia”, comenteaza Demetrios Papademetriou, analist specializat pe probleme de migratie, presedinte al Migration Policy Institute din Washington.
Cele mai afectate tari sunt Spania si Portugalia, care pierd profesionisti in favoarea fostelor colonii din America Latina. Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia si Cipru au un raport subunitar intre imigranti si emigranti, iar oficialii de la Atena au remarcat cu ingrijroare aparitia unui trend similar in Grecia.
In timpul unui deceniu de prosperitate care a luat sfarsit in 2008, Spania a absorbit un val urias de imigarnti, la o rata de 500.000 pe an. Anul trecut, cu un somaj de peste 20%, Spania a devenit „exportator” de muncitori pentru prima data din 1990, potrivit institutului national de statistica de la Madrid. Dintre cei 37.000 de cetateni spanioli care au emigrat anul trecut, aproape 60% s-au indreptat catre tari din afara UE.
Cel putin 100.000 de portughezi, din populatia totala de 11 milioane, s-au mutat in strainatate anul trecut. Angola a primit din 2003 peste 70.000 de portughezi, iar numarul de portughezi care au primit vize de munca in Brazilia in 2010 si primul semestru din 2011 a ajuns la 52.000.