- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza financiara din Grecia este cel mai sever test de credibilitate pentru zona euro

11 Jan, 10:42 • Redactia DailyBusiness
Criza financiara din Grecia este cel mai sever test de credibilitate pentru zona euro de la crearea monedei unice, punand la incercare capacitatea autoritatilor europene de a impune masuri fiscale drastice fara ajutorul FMI si fara a declansa tensiuni sociale, potrivit unei analize Reuters.
Criza financiara din Grecia este cel mai sever test de credibilitate pentru zona euro

Rezolvarea problemelor fiscale ale Greciei va necesita un control fara precedent exercitat de autoritatile din zona euro asupra finantelor publice dintr-un stat suveran, iar reformele nu se vor bucura de sprijinul influentei Fondului Monetar International, care poate bloca transe dintr-un acord de imprumut daca guvernul nu-si respecta obligatiile, relateaza Mediafax.

Totodata, instrumentele de politica fiscala aflate la dispozitia UE sunt mai directe si, odata aplicate, rezolva dezechilibrele fiscale, dar afecteaza economia.

Grecia risca sanctiuni costisitoare din partea autoritatilor europene si noi retrogradari ale ratingului de tara daca nu ia masuri urgente de reducere a cheltuielilor publice si crestere a veniturilor la buget.

Noi reduceri ale ratingului de credit ar determina cresterea costurilor de imprumut si ar adanci recesiunea economica a Greciei.

In acest context, oficialii europeni considera ca Grecia nu poate da vina decat pe propriile guverne din ultimii ani.

Statul membru UE a „trisat” in 2001 pentru a intra in zona euro „aranjand” statisticile si nu a reusit sa-si reduca deficitul bugetar in anii de expansiune economica. Grecia este in acest an cea mai indatorata tara din spatiul european, ca procent al datoriei publice din PIB.

In luna octombrie anul trecut, noul guvern socialist a recunoscut ca deficitul bugetar era, pentru 2009, de 12,7% din PIB, de peste doua ori mai ridicat fata de prognozele executivului conservator care l-a precedat.

„Din cauza antecedentelor, Grecia nu beneficiaza de prea multa intelegere. Autoritatile din zona euro sunt determinate sa aplice regulile”, a declarat un oficial al Comisiei Europene, implicat in eforturile comunitare de impunere a disciplinei fiscale.

George Papandreou, premierul de la Atena, a promis ca va reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB acceptat in UE pana in anul 2012, incepand cu o reducere impresionanta, de 4% din PIB in acest an.

Insa pietele financiare si oficialii europeni au transmis semnale de neincredere fata de obiectivele ambitioase ale noului executiv elen, bazate pe proiectele de buget aflate in lucru la Atena, si fac presiuni asupra Greciei sa realizeze reduceri mai severe de cheltuieli.

Guvernul Greciei va depune in aceasta luna la Comisia Europeana un nou plan fiscal pe trei ani, iar Consiliul ministrilor de Finante din UE va impune, probabil, in februarie, un ultimatum de patru luni executivului de la Atena pentru aplicarea unor masuri drastice si evitarea sanctiunilor.

Papandreou a rezistat pana acum presiunilor de reducere a salariilor si pensiilor din sectorul public, de frica tensiunilor sociale intr-o tara unde protestele violente sunt obisnuite, noteaza Reuters.

Guvernul a promis ca va propune parlamentului, in aprilie, o reforma a sistemului de pensii si, daca va fi nevoie, va efectua o rectificare bugetara.

Statele din zona euro fac eforturi de a evita sa apeleze la sprijinul FMI, din motive de prestigiu politic, desi mai multe state membre UE din afara uniunii monetare, respectiv Ungaria, Letonia si Romania, au fost trimise la institutia financiara internationala pentru ajutor. Totodata, membrii zonei euro evita sa acorde Greciei un pachet de sprijin de tipul „colacului de salvare”.

Juerben Stark, membru al Boardului Executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat saptamana trecuta ca „pietele financiare isi fac iluzii daca au impresia ca alte state membre vor baga mana in buzunar pentru a salva Grecia”.

Germania si Franta au avut o atitudine mai putin dura, sugerand ca Grecia ar putea primi ajutorul altor state din zona euro daca problemele fiscale ar depasi un prag critic, insa la un pret greu de suportat.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!