Astfel, reteaua nationala a bancii a coborat la 139 de sucursale, potrivit datelor publicate pe [url= http://www.banca-romaneasca.ro/main.php?did=7&code=branches]site-ul bancii[/url].
Decizia de inchidere a altor 7 unitati a fost luata de Consiliul de administratie al bancii in luna mai, se arata intr-un document publicat recent in Monitorul Oficial.
Consiliul de administratie a hotarat inchiderea celor 7 sucursale, „avand in vedere motivele economice determinate de noul mediu economic general si mai ales local, stoparea proiectelor de dezvoltare locale si/sau regionale cauzata de efectele crizei economice si sansele estimate limitate de revenire, rezultatele sucursalelor cu perspective limitate de imbunatatire cauzate si de scaderea semnificativa a cererii din partea clientilor, atat persoane fizice cat si juridice”.
Aceste cauze au dus la modificarea previziunilor anterioare avute in vedere pentru dezvoltarea activitatii sucursalelor.
Din cele sapte unitati inchise, doua sunt din Bucuresti (pe Soseaua Chitilei si Soseaua Pantelimon) si cate una din Sighisoara (pe strada Herman Oberth), Odorheiu Secuiesc (str. Rakoczi Ferenc), Galati (Piata Siderurgistilor), Ploiesti (str Gradinari) si Pitesti (Bd. Petrochimistilor).
O alta banca greceasca, ATE
Bank, a anuntat ca are planuri de reconfigurare a unitatilor, astfel ca
inchiriaza spatiile a unsprezece sucursale din tara – Baia Mare, Constanta,
Oradea, Braila, Craiova, Pitesti, Brasov, Galati, Targu-Jiu, Cluj-Napoca si Iasi,
potrivit Zf.ro.
Bancile elene au fost afectate
de criza cu care se confrunta Grecia. Agentia de rating Moody’s a precizat la
inceputul lunii iunie ca intrarea Greciei in default (incapacitate de plata,
n.r.) pe datoria de stat ar afecta alte tari „de la periferia zonei
euro” si ar avea un impact sever asupra bancilor grecesti.
Fitch a anuntat saptamana trecuta ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fitch-capacitatea-proprietarului-banca-romaneasca-de-a-si-sprijini-financiar-subsidiarele-s-a-redus-65512/]mentine Banca Romaneasca sub evaluare[/url] pentru o posibila reducere a ratingului „B+” si apreciaza ca banca-mama, National Bank of Greece (NBG), al carei rating a fost redus la „B-„, are o [b]capacitate mai mica de a-si sprijini subsidiarele[/b].
In octombrie 2003, National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care detine 10,21% din capitalul social al bancii.
Dintre companiile reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece in Romania se mai numara: NBG Securities Romania, Garanta Asigurari, NBG Leasing si NBG Factoring Romania.
National Bank of Greece (NBG) a inregistrat din afacerile de pe piata locala pierderi de 1 milion de euro in primul trimestru din 2011, comparativ cu un profit net de 12 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut, in urma declinului veniturilor nete din dobanzi, a celor din comisioane si alte surse, conform raportului financiar al grupului.
Totusi, la nivel global, NBG si-a majorat profitul net pana la 157 milioane de euro, fata de 21 de milioane de euro in primul trimestru al anului trecut.
Piata locala s-a confruntat cu un val de inchideri ale sucursalelor bancare in perioada 2009-2010.
Astfel, in acesti doi ani, numarul de
unitati teritoriale ale bancilor din Romania a scazut cu peste 380 de
sucursale, conform Financiarul.com. Cele mai multe au fost inchise anul
trecut, 255 de unitati, dupa ce in 2009 s-a renuntat la 128 de sucursale.
Astfel, la sfarsitul lui 2010, reteaua teritoriala a bancilor numara 6.169 de unitati.