„Tarile central-est europene sunt mandre de progresele realizate in ultimii 20 de ani de reforma, si au si de ce. Insa tranzitia de la o economie planificata la una de piata ramane incompleta”, apreciaza guvernatorul bancii centrale a Serbiei, citat de Mediafax.
„Criza financiara, urmata de o recesiune mondiala, expune toate aspectele care trebuie imbunatatite in aceste state. Criza amplifica greselile pe care le-au facut pana acum si impune autoritatilor sa regandeasca modelele actuale de crestere economica”, a completat Jelasic.
Modelul de crestere de pana acum s-a bazat pe doua aspecte cheie, pe de o parte dezvoltarea sectorului serviciilor, in special imobiliare, de comert, comunicatii si financiare, si, pe de alta parte, dependenta de fluxul „ieftin” de capital strain din ultimii ani, noteaza Jelasic intr-un editorial.
Dezvoltarea serviciilor era si este inca o prioritate logica, din moment ce tranzitia catre economia de piata implica o schimbare substantiala a elementelor de generare a Produsului Intern Brut (PIB).
Pe de alta parte, fluxurile de capital strain au fost atat de masive incat au ascuns o serie de probleme de o importanta critica pentru aceste economii.
Investitiile straine in regiune au totalizat, din 2004 pana in prezent, circa 900 miliarde euro, jumatate din aceasta suma provenind din extinderea sistemelor financiare, potrivit oficialului sarb.
Deficitele de cont curent au crescut mult mai accelerat decat economiile, cu procentaje duble comparativ cu PIB-ul in 2008 pentru mai multe state, printre care Romania, Letonia, Lituania, Serbia, Bosnia si Hertegovina, inclusiv Bulgaria si Muntenegru, unde au depasit 20% din PIB, aminteste Jelasic.
In plus, datoriile externe au depasit rapid ca valoare activitatea din sectoarele bancare autohtone, amplificand dependenta de finantarea straina.
„Deoarece capitalul era disponibil rapid si ieftin pentru acoperirea deficitelor – rezervele bancilor centrale au reusit chiar sa creasca in aceasta perioada – importanta adancirii acestor goluri de finantare a fost ignorata”, potrivit oficialului.
Astfel, criza reprezinta o oportunitate pentru implementarea unui model de crestere sustenabila in Europa Centrala si de Est. Aceasta tranzitie va necesita masuri atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.