- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza monedelor în România. BNR impune reguli noi. Magazinele, obligate să ceară mărunțis de la bănci!

22 Oct, 21:16 • Bugiu ⁠Ana Maria
România se confruntă cu o așa-zisă criză a monedelor, intens mediatizată, care a generat îngrijorare în rândul populației cu privire la dispariția numerarului. Banca Națională a României a anunțat că monitorizează constant producția de monede și îndeamnă comercianții să solicite cantitățile necesare de la băncile partenere.
Criza monedelor în România. BNR impune reguli noi. Magazinele, obligate să ceară mărunțis de la bănci!

Recent, România a fost zguduită de o așa-zisă criză a monedelor, o situație intens mediatizată, care a stârnit îngrijorare printre români cu privire la posibila dispariție a numerarului. Mai multe publicații au semnalat lipsa monedelor în magazine și în tonomatele de cafea, citează wall-street.ro.

Te-ar mai putea interesa și: ANAF pune tunurile pe românii care fac tranzacții cu criptomonede. În 2024, Fiscul îi sancționează dur pe cei care încearcă să fenteze sistemul

foto: monede

Criza monedelor în România. BNR impune reguli noi. Magazinele, obligate să ceară mărunțis de la bănci!

Autoritatea a declarat că monitorizează constant producția de monede metalice și a îndrumat magazinele care se confruntă cu această problemă să solicite monede de la băncile partenere.

Conform unei analize realizate de PRO TV, criza monedelor este resimțită în special de operatorii de tonomate și lanțurile de retail. O posibilă explicație pentru această situație este că românii au uitat să golească pușculițele, unde au acumulat monede emise de BNR începând cu 2005. Aceasta ar putea fi legată de creșterea inflației și devalorizarea monedelor, care i-a determinat pe mulți să nu mai folosească banii în circulație.

BNR a comunicat că, din 2005 până la sfârșitul anului 2023, a pus în circulație peste 5,6 miliarde de monede, dintre care 805 milioane de monede de 50 de bani. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2023, au fost emise încă 44 milioane de monede.

„Pentru a-și asigura cantitatea de monedă necesară derulării, în bune condiții, a propriei activități, comercianții trebuie să se adreseze instituțiilor de credit ai căror clienți sunt și să solicite cantitățile dorite.

Băncile onorează solicitările respective din propriile încasări de monedă metalică sau din retragerile de numerar de la BNR. BNR urmărește în mod constant, prin programele de producție elaborate, asigurarea necesarului de monedă metalică de către Monetăria Statului, în strictă concordanță cu nevoile reale ale circulației bănești”, informează BNR într-o postare pe pagina sa de Instagram.

Te-ar mai putea interesa și: Consilier BNR, avertisment către românii care investesc în criptomonede: „Românii au o înclinație către soluții-miracol de îmbogățire. Bogăţia nu apare din nimic”