- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Criza nu era de ajuns: Protestul magistratilor incurca si mai mult itele blocajului financiar

01 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Greva neoficiala declansata marti de judecatori va bloca mii de procese de insolventa, falimente si alte cauze comerciale aflate pe rolul instantelor. Amanarea proceselor va determina pagube financiare importante, estimeaza expertii citati de DailyBusiness.ro.
Criza nu era de ajuns: Protestul magistratilor incurca si mai mult itele blocajului financiar

„Asta ne mai trebuia”, spune Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania. „In conditiile in care blocajul financiar este tot mai puternic si te chinui in instante sa iti recuperezi banii, mai trebuia ca magistratii sa intre in greva”, afirma omul de afaceri.

Declaratiile reprezentantului patronatelor vin in contextul in care, incepand de astazi, judecatoriile, tribunalele si curtile de apel din aproape toata tara vor fi, practic, inchise.
[quote=Cezar Coraci, presedinte UGIR 1903]Decizia magistratilor reprezinta o adevarata lovitura de gratie pentru „muribunda”economie romaneasca[/quote]
Nemultumiti de salarii si bugetul alocat justitiei, magistratii au declansat un protest pe termen nelimitat. Pentru ca legea le interzice sa faca propriu-zis greva, au ales sa nu mai judece decat cazurile de arest si cele ce privesc minorii, si sa amane restul dosarelor pana in 2010.

Efectele s-au simtit inca de luni. Magistratii Tribunalului Bucuresti, cea mai mare instanta din tara, au amanat peste 120 de procese ce vizeaza cauze comerciale. 100 au fost la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal si 26 la Sectia Comerciala.

„Calculati faptul ca numai la sectia de Falimente sunt peste 7.000 de dosare noi de insolventa si inca 7.000 in diverse stadii, si tribunalul are 8 sectii, si veti intelege adevaratele dimensiuni ale situatiei”, explica avocatul Gheorghe Piperea.

„Aceasta situatie poate determina consecinte destul de urate pentru mediul de afaceri”, spune avocatul.

Ce dificultati vor intampina companiile?

„Daca o firma va dori sa isi suspende activitatea, nu o va mai putea face, pentru ca nu va putea inregistra dosarul, executarile silite nu vor mai putea fi operate, in absenta incuvintarii judecatorului. La fel, firmele cu probleme financiare care vor sa se supuna sub protectia justitiei, in fata creditorilor, nu vor mai putea face acest lucru”, a aratat Piperea.
[quote=Gheorghe Piperea, avocat]In cateva luni, pe fondul accentuarii blocajului financiar, ma astept ca afacerile sa sa faca prin troc – eu iti dau o marfa, tu imi dai alta[/quote]
Alexandru Frumosu, secretarul general al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, a declarat ca situatia poate deveni foarte grava, in conditiile in care pe rolul instantelor din toata tara exista zeci de mii de dosare de insolventa.

„Daca protestul se extinde in toata tara, iar semnalele sunt ca acest lucru se va intampla, si daca aceasta greva va fi una pe termen nelimitat, efectele vor fi dintre cele mai grave. In loc sa descurcam itele blocajului financiar, le vom incurca si mai mult si ne vom trezi ca si firmele creditoare vor cadea in plasa falimentului„, a spus Frumosu, pentru DailyBusiness.ro.

Cu jalba in protap la CEDO?

Ce le ramane oamenilor de afaceri sa faca in aceasta situatie? Avocatii spun ca nu mare lucru, in conditiile in care „razboiul” dintre guvern si magistrati continua. Practic, va fi nevoie sa astepte noile termene decise de instanta.

O solutie ar fi, in opinia avocatului Gheorghe Piperea, actionarea in judecata a statului roman la CEDO, insa sansele de recuperare a pagubelor sunt destul de reduse.

Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903, spune ca, pentru a se ajunge la CEDO, ar trebui trecut prin toate instantele romanesti, iar de aici vine si paradoxul. „E o situatie incredibila. Practic, poti sa mori cu jalba in mana. Unde sa te judeci, daca magistratii nu judeca?” – se intreaba retoric Coraci.

In aceste conditii, oamenii de afaceri spera ca „razboiul” dintre magistrati si guvernanti sa se incheie cat mai repede.

Judecatorii sunt insa decisi. Vor continua sa amane procesele pana ce vor primi salarii in concordanta cu pozitia lor, iar guvernul va finanta asa cum se cuvine justitia.

„Proiectul legii unice de salarizare, care ne taie veniturile cu 60%, nu a fost discutat cu nimeni, nu s-a dezbatut public. Nu vrem un tratament preferential, insa cerem sa ni se respecte demnitatea profesiei”, a declarat Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.

Pe langa nemultumirile legate de salarii, magistratii mai cer un buget mai mare pentru justitie, de peste 1% din produsul intern brut (PIB). „Sunt instante care, in prezent, nu mai au bani de citatii”, a spus avocatul Gheorghe Piperea. El a adaugat ca, pe langa subfinantare, instantele se confrunta si cu o acuta criza de personal.

„Exista un deficit de 1.000 de judecatori si 1.500 de procurori, pentru ca multi au plecat in avocatura. In plus, instantele ar avea nevoie si de un numar triplu de grefieri, pentru a face fata avalansei de dosare”, a mai declarat avocatul.

Pana sa li se rezolve revendicarile, protestul tinde sa se acutizeze, mai cu seama ca, incepand tot de marti, si personalul auxiliar va intra in greva, urmand sa nu mai lucreze cu publicul.

Nu se va lucra deloc cu publicul in arhive si registraturi, si toate sedintele vor fi amanate, mai putin cele in care se solutioneaza masuri preventive si plasamente pentru minori”, a declarat Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti si purtatorul de cuvant al institutiei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci