- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza se agraveaza: 9 tari, printre care Franta, Italia, Spania si Austria, au fost retrogradate (Update)

13 Jan, 22:24 • Redactia DailyBusiness
Agentia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro, pe lista aflandu-se Franta, Italia, Spania, Austria si Portugalia, si a confirmat calificativele pentru sapte state, printre acestea figurand Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda.
Criza se agraveaza: 9 tari, printre care Franta, Italia, Spania si Austria, au fost retrogradate (Update)

Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu doua trepte, in timp ce ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta, se arata intr-un comunicat S&P.

Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate.

Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradata cu o treapta, de la „AAA” la „AA+” si a pierdut pentru prima data calificativul maxim posibil, informeaza Mediafax.

Pentru Italia si Spania, retrogradarea a fost de doua trepte, de la „A” la „BBB+” si de la „AA-” la „A” . Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra.

Ratingul Austriei a coborat cu o treapta, de la „AAA” la „AA+”.

Portugalia a fost retrogradata de la „BBB-” la „BB”, Cipru de la „BBB” la „BB+”, Malta de la „A” la „A-„, Slovacia de la „A+” la „A”, iar Slovenia de la „AA-” la „A+”.

Germania, Olanda, Finlanda si Luxemburg si-au pastrat calificativele „AAA”, maxim posibil, in timp ce Belgia a fost mentinuta la „AA”.

Ratingul Irlandei a fost pastrat la „BBB+”, iar cel al Estoniei la „AA-„.

Cu exceptia Germaniei si Slovaciei, care au perspective stabila, toate celelalte 14 tari au perspective negativa.

Agentia a pus sub supraveghere in decembrie, pentru o eventuala retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia si Cipru nu au fost inclusi in avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere in decembrie intrucat ratingul tarii se afla deja sub evaluare la S&P.

De asemenea, Grecia nu a fost luata in calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul tarii se afla in categoria „junk”, la „CC”.

Investitorii anticipau o retrogradare a unor tari din zona euro, iar cotatiile pe burse au luat deja in calcul, cel putin partial, impactul unei astfel de decizii.

Pe langa efectul asupra costurilor de imprumut al statelor, ratingurile suverane au impact si asupra calificativelor altor emitenti din tarile respective, precum bancile.

O reducere a ratingurilor unor tari din zona euro poate conduce la retrogradari ale unor companii, semnaland astfel un risc mai ridicat investitorilor.

In Romania sunt prezente mai grupuri bancare mari din zona euro, printre care Erste, Raiffeisen si Volksbank – din Austria, Societe Generale – Franta, UniCredit – grup italian care activeaza pe piata locala prin intermediul diviziei UniCredit Bank Austria si Millennium – Portugalia.

Chiar daca unele tari din zona euro isi pastreaza inca ratinguri mai ridicate din partea Fitch si Moody’s, beneficiul este mai mult de imagine, intrucat investitorii iau in calcul de obicei cel mai scazut calificativ al unui emitent din partea celor trei mari agentii de rating.

Moody’s a anuntat la 12 decembrie ca va analiza ratingurile tuturor tarilor din Uniunea Europeana, dupa ce liderii europeni nu au adoptat masuri suficiente pentru a pune capat crizei datoriilor, in timp ce Fitch analizeaza revizuiri negative pentru mai multe tari care nu au rating maxim „AAA”.

La scurt timp dupa ce a pus sub supraveghere in decembrie cele 15 state, S&P a anuntat ca analizeaza, pentru o posibila retrogradare, calificativele „AAA” ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Uniunii Europene.

S&P atribuie rating „AAA” Uniunii Europene inca din 1976.

Tot agentia S&P a retrogradat in august si Statele Unite, pentru prima data in istorie, dupa ce neintelegerile dintre politicienii americani au amenintat sa impinga tara in incapacitate de plata. Ratingul SUA a fost coborat cu o treapta, de la „AAA” la „AA+”.

Retrogradarea Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, nu a avut insa efectul anticipat de analisti, iar costurile de imprumut ale SUA au coborat chiar la noi minime record. Din cauza inertitudinilor tot mai mari la nivel global, datoria SUA este considerata printre cele mai sigure plasamente.

Romania este evaluata cu rating „BB+” de S&P.

Citeste si:
 [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/comisia-europeana-regreta-decizia-aberanta-a-s-p-72706/]Comisia Europeana „regreta decizia aberanta” a S&P[/url]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/decizia-s-p-nu-va-avea-impact-imediat-dar-ar-trebui-sa-urgenteze-actiunile-ue-anticriza-72714/]Decizia S&P nu va avea impact imediat, dar ar trebui sa urgenteze actiunile UE anticriza[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare