- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza trece, creditele raman scumpe

27 Apr, 00:01 • gecad.net
Lectia insusita in urma crizei va ramane inca multi ani in mintile jucatorilor de pe pietele financiare, ceea ce se va traduce in mentinerea unor costuri mari la finantari chiar si dupa ce economia va reintra pe un trend de crestere, cred specialistii chestionati de catre DailyBusiness.ro.
Criza trece, creditele raman scumpe

Care ar fi primele semne dupa care am putea recunoaste iesirea din criza? In primul rand, ar fi nevoie de reintrarea afacerilor din domeniile major afectate de criza pe un trend ascendent, considera analistii locali.

Pentru sistemul financiar, relansarea economiei ar insemna practic relansarea posibilitatii de a acorda credite in conditii sigure catre populatie si companii, si la costuri neprohibitive.

Cum s-ar putea insa ca nivelul costului creditelor sa fie unul neprohibitiv, pentru care ele sa fie accesibile debitorilor, in special companiilor, care au mare nevoie de lichiditate?

Un prim pas a fost facut prin aranjarea acordului de finantare a Romaniei cu institutiile internationale. Masura a permis scaderea riscului asociat Romaniei de catre finantatorii externi. Acest risc are atasat un cost care a scazut la randul sau imediat dupa anuntarea acordului, iar aceasta diminuare permite Romaniei sa se imprumute la costuri mai mici din exterior. Pentru ca scaderea costurilor la care Romania se imprumuta din exterior sa fie una de durata, foarte importanta va fi insa evolutia datelor economice interne.

Astfel, una din cele mai mari surprize ale primelor luni din 2009 a fost scaderea deficitelor externe si ritmul alert de crestere al investitiilor straine directe, la un nivel cu 50% peste cel din ianuarie 2008, ceea ce a permis ca investitiile (principalul finantator al deficitului de cont curent) sa surclaseze deficitul de cont curent cu circa 70%, la finele lui ianuarie. La sfarsitul lui martie, acestea reprezentau deja dublul deficitului.

Extrem de importanta va fi insa si evolutia deficitului bugetar si a economiei, spun analistii.

De ce ingrediente are nevoie economia pentru a isi reveni

Cum s-ar putea incuraja revenirea pietelor? In opinia lui Radu Craciun, director de investii in cadrul Eureko Pensii, evolutia buna a deficitelor nu a avut un impact major asupra imaginii Romaniei in strainatate, dar a condus la conditii mai bune pentru negocierile cu FMI.

Radu Craciun considera de altfel ca, in 2008, factorul major care a condus la scaderea ratingurilor pentru Romania nu a fost neaparat deficitul extern, cat derapajele politice, care s-au tradus intr-o crestere spectaculoasa a deficitului bugetar in 2008.

„Declaratii precum cele legate de cresterea salariilor profesorilor cu 50% sau alte aspecte legate de cheltuielile publice, cred ca au cantarit mult mai greu in ochii agentiilor publice”, a declarat Craciun.

Recent, un factor care a influentat benefic imaginea Romaniei in exterior a fost anuntarea acordului de imprumut extern de catre Romania. Conform informatiilor aparute in piata, impactul anuntarii acordului cu Fondul Monetar a condus la scaderea costului riscului de tara, principalul „vinovat” pentru scumpirea finantarilor acordate Romaniei, care s-a redus cu circa 50%.

Laszlo Diosi, seful OTP Bank Romania, a atras atentia inaintea anuntarii acordului cu FMI ca acesta ar putea fi unul din efectele scontate, care insa nu rezista pe termen lung. „Si in cazul altor tari, care au semnat acorduri de imprumuturi cu institutii financiare externe, costul finantarilor externe a scazut brusc, pentru ca apoi sa urce din nou, din cauza evolutiilor interne”, a spus acesta.

2009 este, ca si 2008, an electoral, iar tendinta autoritatilor de a trece in plan secund necesitatea unei politici austere, in privinta cheltuielilor publice, ar putea fi privita cu ochi critici de agentiile de rating.

Gian Marco Felice, directorul general al ProCredit Romania, atrage atentia ca pericolul ca autoritatile sa creasca in acest an cheltuielile publice este cu atat mai mare cu cat la conducerea tarii este o coalitie: „De regula, in coalitie cheltuielile sunt mai mari decat atunci cand un singur partid este la conducere, pentru ca trebuie deservite pretentiile si interesele mai multor grupari politice”, a explicat acesta.

Daca politicienii isi vor face insa bine treaba, ar putea urma automat o crestere a ratingurilor, ce s-ar traduce in scaderea costului la finantari? Seful ProCredit crede ca, si in conditiile revenirii increderii in piete, costurile la imprumuturi (chiar daca intra pe un trend descendent in viitorul apropiat) se vor mentine ridicate multi ani de acum incolo. Asta deoarece criza va determina jucatorii de pe piata finantelor sa evalueze mult mai prudent riscurile. Acelasi punct de vedere este sustinut si de Adrian Mitroi, secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

Asadar, chiar daca va fi vorba de o scadere a costului creditelor (ale carei semne au aparut deja in februarie n.r.), aceasta nu va fi una accentuata, opinia sefului ProCredit fiind aceea ca de-abia in cinci ani am mai putea vedea niveluri de dobanzi la credite ca in 2007.

In plus, scaderea costului creditarii este doar una din conditiile dezghetarii finantarilor, care pe plan local au fost blocate si din cauza riscului asociat potentialilor debitori bancari. Pentru ca riscul sa scada, ar fi necesara reintrarea afacerilor companiilor pe crestere.

Ce s-ar putea face in acest sens? In ceea ce priveste exporturile (segment afectat dur de criza, in conditiile in care cererea dinspre restul statele europene, cu care Romania deruleaza cea mai mare parte a schimburilor comerciale, a scazut drastic), solutia ar fi orientarea spre produse satisfacatoare calitativ si ieftine, spune Radu Craciun.

„Succesul Dacia in Germania cred ca arata clar ca in Europa se cauta produse accesibile ca pret. Asa ca nu este nevoie sa se astepte prea mult pentru redefinirea business-urilor locale ca acestea sa aiba succes in Europa. Luand in calcul ca leul este la un nivel destul de scazut, ceea ce ii avantajeaza pe exportatori, este suficient sa fie produse bunuri de o calitate buna, dar nu foarte sofisticata, si ieftine”, a spus analistul.

Pentru prima jumatate a lui 2010, Craciun vede posibila o imbunatatire a ratingurilor oferite Romaniei de agentiile externe si implicit o scadere a costurilor la credite. O repliere din timp a agentilor economici ar putea permite reintrarea business-urilor acestora pe crestere chiar spre finele anului, considera acesta.

Si dupa criza vor mai creste costurile la credite

La ce ne-am putea astepta insa in privinta creditelor dupa ce pietele isi revin, si economiile reintra pe crestere? In opinia lui Adrian Mitroi, strategiile la care au apelat autoritatile, la nivel international, pentru a ajuta economiile sa isi revina, este de asteptat sa fie un factor care sa puna presiune pe cresterea costurilor la credite, odata ce economiile isi vor reveni din criza.

„Autoritatile au pus in joc sume imense pentru a ajuta economiile sa isi revina, dobanzile cheie ale bancilor centrale au scazut, iar banii aruncati pe piata este de asteptat sa conduca la presiuni inflationiste. Asa incat, odata ce business-urile isi revin, ma astept la o inasprire a politicilor monetare, in sensul cresterii dobanzilor cheie, pentru a stopa presiunile inflationiste”, a explicat secretarul general al CFA.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Bătaie de joc pe aeroportul din Bacău. Ce a găsit o turistă într-un sandwich pe care a plătit 30 de lei: „Cam așa arată”
Bătaie de joc pe aeroportul din Bacău. Ce a găsit o turistă într-un sandwich pe care a plătit 30 ...
Schimbări pentru clienții ING. Veștile bune vin chiar de la începutul anului. Ce trebuie să știe toți cei care au acces la aplicația Home Bank
Schimbări pentru clienții ING. Veștile bune vin chiar de la începutul anului. Ce trebuie să știe ...
Explozie pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Prețurile au atins un nou record la început de 2025
Explozie pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Prețurile au atins un nou record la început de 2025
Primul caz de pacient infectat cu virusul HMPV din București. Este vorba despre un copil de 12 ani, diagnosticat, inițial, cu pneumonie
Primul caz de pacient infectat cu virusul HMPV din București. Este vorba despre un copil de 12 ani, ...
Costul vieții în București, față de marile capitale europene. Cât de bine se trăiește în Capitală
Costul vieții în București, față de marile capitale europene. Cât de bine se trăiește în Capitală
Cel mai scurt război din lume. Ce ar însemna invadarea Groenlandei de către Donald Trump
Cel mai scurt război din lume. Ce ar însemna invadarea Groenlandei de către Donald Trump
Ministrul Educației dă vina pe sărăcie și pe modul de predare a profesorilor
Ministrul Educației dă vina pe sărăcie și pe modul de predare a profesorilor
Cum faci cafea la ibric prin metoda turcească. Secretele cafelei perfecte făcute acasă
Cum faci cafea la ibric prin metoda turcească. Secretele cafelei perfecte făcute acasă
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături de Patriarhul Daniel. Când va avea loc marele eveniment
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului va sfinți Catedrala Mânturii Neamului alături ...
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
Avertisment astral. Mercur în careu cu Nodurile Lunare. Ziua care poate schimba destinul fiecărei zodii!
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025. Guvernul a decis să facă punte între aceste zile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
ANM anunță cod galben de vânt și viscol, temperaturi în cădere liberă!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe rafturi!
Revenirea neașteptată a Coca-Cola care a cucerit România la începutul anilor 2000. Se întoarce pe ...
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo transferă bani în conturi de Revolut străine
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo ...
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunt cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunt cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...