- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza zonei euro, principala tema de discutie la reuniunea G20

14 Oct, 16:46 • Redactia DailyBusiness
Criza din zona euro va domina summit-ul ministrilor de Finante si a sefilor de banci centrale din statele G20 organizat vineri si sambata la Paris, in timp ce retrogradarea recenta a Spaniei va sublinia riscurile asupra unor economii mai mari decat Grecia, transmite Reuters.
Criza zonei euro, principala tema de discutie la reuniunea G20

Oficialii francezi si germani incearca sa ofere substanta unui plan de rezolvare a crizei din zona euro la timp pentru o reuniune a Uniunii Europene la 23 octombrie, iar discutii paralele vizeaza necesitatea de a oferi Fondului Monetar International o forta financiara mai mare.

Ministrul de Finante din Africa de Sud, Pravin Gordhan, a declarat ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu dispune de instrumentele necesare pentru a face fata unei inrautatiri a crizei din zona euro, conform Mediafax.

„Resursele disponibile prin aceasta facilitate si FMI nu sunt suficiente daca se extinde criza”, a spus Gordhan.

Temerile privind impactul asupra sistemului financiar a unei intrari in incetare de plati a Greciei, si posibil a altor state din zona euro, au cauzat o volatilitate ridicata pe burse de la sfarsitul lunii iulie, iar un indice global al pietelor de capital a inregistrat o scadere de 17% fata maximul acestui an, consemnat in martie.

Subliniind provocarile pe care le au de infruntat liderii europeni, Standard & Poor’s a [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/s-p-a-coborat-ratingul-spaniei-cu-o-treapta-la-aa-69455/]retrogradat ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei[/url], invocand somajul ridicat, accesul mai dificil la credite si indatorarea ridicata din sectorul privat.

„Aceasta intalnire are loc in contextul in care prioritatea absoluta pentru succes a G20 este de a gasi elementele pentu stabilitatea zonei euro”, a afirmat o sursa din Ministerul de Finante de la Paris.

Din cauza epuizarii rabdarii, exista asteptari ca Ministrii de Finante din afara zonei euro sa-si exprime foarte clar nemultumirile.

„Intalnirea este o etapa importanta pentru pregatirea reuniunii liderilor tarilor G20 pe 3/4 noiembrie la Cannes si o oportunitate pretioasa de a pune presiune pe zona euro”, a afirmat un oficial membru al delegatiei unui stat din exteriorul zonei euro.

Spre deosebire de 2009, cand G20 a lansat un program de masuri de stimulare pentru a scoate economia globala din criza, restul statelor sunt enervate de raspunsul lent al Europei la criza, in timp ce SUA si China „se dueleaza” in privinta cursului yuanului, noteaza Reuters.

Un plan de criza franco-german va cere, probabil, bancilor, sa accepte pierderi pe datoria Greciei peste nivelul de 21% stabilit intr-un plan de sprijin pentru Atena convenit in iulie.

Planul ar trebui sa puna si bazele unui sistem de [b]recapitalizare a sistemului bancar[/b] si sa ofere modalitati de a creste capacitatea financiara a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara.

Ministrul nipon de Finante, Jun Azumi, a declarat ca va impartasi omologilor sai la reuniunea G20 „experienta amara” a Japoniei din anii ’90, cand nu a reusit sa stopeze criza din sistemul bancar, din cauza masurilor tardive si insuficiente.

Fondul european are resursele necesare pentru a face fata salvarii Greciei, Irlandei si Portugaliei, dar ar fi coplesit daca ar fi nevoie de sprijinirea unor tari mari, precum Italia sau Spania, aflate sub presiune pe pietele financiare.

„Observam riscuri ridicate pentru perspectivele de crestere in cazul Spaniei, din cauza somajului, accesului mai dificil la finantare, nivelului inca ridicat al indatorarii in sectorul privat si a probabilitatii ridicate pentru o incetinire a principalilor parteneri comerciali ai Spaniei”, a avertizat S&P.

Cea mai eficienta metoda ar fi transformarea facilitatii europene intr-o banca, pentru a putea utiliza resursele Banci Centrale Europene (BCE). Atat Germania, cat si BCE se opun.

G20 ar putea face referire la criza din zona euro in comunicatul si conferinta de presa care vor programate pentru sambata seara, dupa incheierea reuniunii, insa nu vor fi anuntate, probabil, masuri importante, avand in vedere ca peste noua zile va avea loc un summit UE, considerat un moment hotarator in lupta impotriva crizei.

Surse din G20 au afirmat ca economiile emergente sunt in favoarea cresterii resurselor FMI pentru a lupta impotriva crizei.

„Am mai spus-o si o repetam, daca li se va cere tarilor emergente sa contribuie, se poate face prin intermediul FMI. India este deschisa, iar China si Brazilia accepta, de asemenea, ideea”, a spus una din surse.

Statele Unite insista, insa, ca FMI are resurse suficiente.

O alta sursa G20 a afirmat ca FMI va prezenta un plan, cu sprijin larg in board-ul institutiei, pentru deschiderea unor linii de credit pentru tarile stabile afectate de o criza de lichiditati. Astfel ar putea fi ajutate tarile din zona euro lovite de o criza de incredere in datoriile suverane ale statelor din uniunea monetara.

Reuniunea de la Paris ar putea da unda verde autoritatilor de reglementare pentru noi reguli referitoare la bancile considerate prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca, care ar urma sa fie aprobate oficial la Cannes.

Un progres real asupra unor obiective mai mari, precum introducerea unor parametri pentru masurarea dezechilibrelor globale sau controlul fluxurilor speculative de capital, nu va fi inregistrat inaintea runiunii din noiembrie, de la Cannes, noteaza Reuters.

Sursa din Ministerul de Finante de la Paris a declarat ca Franta spera de la reuniunea din noiembrie adoptarea a doua sau trei masuri convenite pentru tarile care manifesta dezechilibre: masuri de consolidare pentru statele cu deficite ridicate si politici de stimulare pentru cele cu surplus.

„Vom incerca sa inregistram progrese si sa obtinem, poate nu sambata, dar pana la Cannes, o lista de masuri pe tari. [b]Masurile trebuie sa aiba un impact real in economie[/b]”, a spus sursa.

O alta sursa G20 a afirmat ca, dupa discutiile pregatitoare, China a acceptat joi seara sa se angajeze la Paris sa-si majoreze consumul intern printr-un plan pe cinci ani, prin stimularea cererii populatiei si companiilor, dar si prin lucrari de infrastructura.

Tarile G20 reprezinta 85% din PIB la nivel mondial.

O reuniune G20 din aprilie a pus sub analiza sapte mari economii, respectiv SUA din cauza datoriilor mari, China cu o crestere sustinuta de exporturi, dar si Franta, Marea Britanie, Germania, Japonia si India. Oficiali au declarat, sub protectia anonimatului, ca scopul este de a face China sa discute problema yuanului, cooperarea autoritatilor de la Beijing fiind esentiala in aceasta problema.

Criza din zona euro a spulberat sperantele presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, de a folosi presedintia G20 pentru a lansa o regandire fundamentala a sistemului financiar global si a dependentei acestuia de dolarul american, noteaza Reuters.

China si Statele Unite s-au contrat in aceasta saptamana din cauza unei masuri adoptate in Senatul american cu scopul de a forta China sa creasca valoarea yuanului, iar conflictul dintre cele doua tari va ocupa un rol important la summit-ul de la Paris, chiar daca va fi eclipsat de criza zonei euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...