El a precizat ca Romania nu are resurse pentru a iesi singura din criza, iar revenirea va depinde de reivgorarea pietelor externe si de credibilitatea oferita de politicile interne pentru a atrage investitorii straini.
Croitoru spune ca, in acest caz, mediului politic nu-i ramane decat sa creeze conditiile propice pentru investitorii straini si romani, singurii care pot readuce economia pe crestere, potrivit Mediafax.
Consilierul guvernatorului BNR crede ca principala preocupare a Guvernului trebuie s-o reprezinte „curatarea bugetului”, care in momentul de fata este plin de „foarte multe mizerii”.
Din datele prezentate in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI reiese ca Executivul s-a angajat sa limiteze pana la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, putin peste 5%.
„Vom limita totodata fondul de salarii in 2011 la 39 miliarde de lei si vom stabili o limita de 1,29 milioane total angajati in sectorul public la inceputul anului 2011. Pentru a incuraja disciplina bugetara, ierarhizarea dupa activitati a proiectelor si sporirea eficientei, Ministerul Finantelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite, in procesul de elaborare a strategiei fiscale”, se arata in scrisoarea suplimentara convenita de autoritatile romane si misiunea de evaluare a Fondului Monetar International (FMI).
Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numarul de personal in sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajati, cu 36.000 de salariati mai putin decat in decembrie 2008.
Surse participante la negocierile cu FMI au declarat ca peste 140.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati pana la inceputul anului viitor, pentru a mentine cheltuielile de personal in 2011 in limitele convenite cu FMI.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, a declarat, luni, ca personalul din sectorul public ar trebui sa scada pe termen mediu, in urmatorii ani, cu 250.000 de salariati, respectiv o reducere similara angajarilor suplimentare din perioada 2006-2008.
Guvernul trebuia sa taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009. Nu s-a facut nimic
Guvernul trebuia sa ia masuri de reducere a cheltuielilor si limitare a deficitului bugetar inca de la 1 ianuarie 2009, iar lipsa acestor actiuni a fortat Executivul sa decida acum taierea cu 25% a salariilor, a mai declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
„A trecut un an si cinci luni in care nu s-a facut nimic”, a spus Croitoru.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.