„Trebuie gasit un raport mai bun intre reguli si discretie, care sa fie introdus in Constitutie. Nu nivelul deficitului trebuie captat in Constitutie, ci nivelul datoriei”, a spus Croitoru la Romania Financial Forum, eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR.
El aratat ca actuala criza este cel mai bun moment pentru Romania pentru a continua si in politica fiscala reforma inceputa in anii ’70, prin care politica monetara a fost mutata de sub controlul politicienilor.
Potrivit lui Croitoru, supraindatorarea statelor s-a produs ca urmare a caderii decidentilor in capcana anticipatiilor, a faptului ca autoritatile prefera sa actioneze, ducand la extrem interventiile si amplificand ciclurile economice.
„Aceasta capcana a aparut dupa criza din 1929-1933 si de principiu se perpetueaza, pentru ca exista o relatie speciala intre public si Guvern. Aceasta relatie speciala vine de la faptul ca publicul rasplateste actiunea. Chiar daca inactiunea nu ar fi avut consecinte negative, publicul ar fi rasplatit actiunea. Hazardul moral nu este pedepsit, dar un Guvern care nu actioneaza este pedepsit. Din acest motiv, statul maximizeaza intotdeauna interventia. Asta explica de ce s-a actionat in anumite directii”, a explicat Croitoru.
Oficialul BNR a aratat ca actuala criza este suficient de puternica sa schimbe raportul intre reguli si „discretie” in politica fiscala, ceea ce va determina in final ca ciclurile economice sa nu mai aiba amplitudini atat de mari.