„Este necesara mentionarea publica a acestui obiectiv (de aderare la zona euro in 2015, n.r.). El este un obiectiv intern. In general, intrarea in zona euro trebuie sa fie un obiectiv comun al Romaniei si al celeilalte parti. Asta e un obiectiv intern, el inseamna ca el spune: noi suntem hotarati sa continuam aceste reforme care duc si spre euro daca le continuam, pentru ca avem nevoie de ele”, a precizat Croitoru.
Croitoru a mai mentionat ca, daca zona euro continua sa se deprecieze suficient de puternic, va apare si intrebarea „daca noi mai vrem sa mai adoptam o moneda care nu are sanse reale”, conform [url= http://www.money.ro/croitoru-bnr–obiectivul-de-aderare-a-romaniei-la-euro-in-2015-este-unul-intern_1170991.html]money.ro[/url].
Anterior, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vasilescu-bnr-nu-a-luat-ca-reper-ferm-anul-2015-pentru-intrarea-romaniei-in-zona-euro-71045/]nu a luat ca reper ferm anul 2015[/url] pentru intrarea Romaniei in zona euro, intrucat aderarea depinde atat de indeplinirea unor criterii, cat si de contextul european.
„Noi, la Banca Nationala, nu ne-am pus neaparat problema ca Romania sa fie in 2015 in zona euro, pentru ca traim o perioada atat de dinamica si atat de imprevizibila incat putem sa ne trezim si mai repede in zona euro, sau mult mai tarziu”, a spus Vasilescu.
El a afirmat ca Romania are nevoie de un program cu obiective foarte clare si trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru adoptarea euro.
La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca obiectivul Romaniei de a intra in zona euro este anul 2015, sustinand ca „[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-despre-aderarea-romaniei-la-zona-euro-in-2015-nimanui-nu-i-strica-obiective-ambitioase-71072/]nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase[/url]”.
„Romania a inteles un lucru fundamental legat de accesul in zona Euro, si anume acela ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi performanti in interiorul zonei Euro. Poti sa ai deficit sub 3%, poti sa ai inflatie sub 3%, poti sa ai datorie externa sub 60% din PIB si te trezesti in zona Euro. Si acolo ce constati?! Ca economia ta nu e suficient de performanta pentru a sta in competitia cu economiile din zona Euro. Ca atare, concluzia noastra este ca ne mentinem obiectivul 2015 pentru intrare in zona Euro si-l mentinem pentru ca el are targeturi importante, care nu fac rau nimanui daca le atinge”, a spus Traian Basescu.