„Cred ca masura in care aceste initiative vor duce la stabilirea increderii depinde de modul in care va digera piata aceste decizii dupa ce va incerca sa le coreleze in ele. Reducerea cu 50% a datoriilor suverane inseamna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in aceste fonduri”, a spus Croitoru.
Potrivit unui acord incheiat in noaptea de miercuri spre joi, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/datoriile-greciei-vor-fi-reduse-cu-50-iar-bancile-vor-fi-recapitalizate-69977/]creditorii privati vor sterge 50% din creantele grecesti[/url] si vor primi in schimb garantii si fonduri care sa le permita stabilitatea financiara, cu conditia sa isi consolideze capitalurile pana la 30 iunie 2012.
[b]Sistemul bancar din Romania nu va fi afectat de solicitarea de capitalizare a bancilor[/b]
Lucian Croitoru a mentionat ca sistemul bancar din Romania nu va fi afectat de solicitarea de capitalizare a bancilor din zona euro identificate in urma unui test de stres derulat in urma cu cateva luni.
„Faptul ca s-a cerut o crestere a capitalizarii bancilor din zona euro, care au fost identificate in urma unui test de stres desfasurat cu ceva timp in urma, a ridicat problema ca efortul de a atinge aceasta capitalizare sa nu afecteze bancile din economiile emergente. Daca acesta capitalizare s-ar face cu extrageri din acest tari, bineinteles ca s-ar reduce potentialul de crestere. Noi am fost foarte activi ca stat in a obtine aceste lucruri. In practica, la modul in care arata sistemul bancar acum, nu vom vedea efecte negative asupra lui, dimpotriva vom vedea ca [b]temerile sunt exagerate in Romania[/b]”, a declarat Croitoru.
El a mai zis ca masura prin care capitalul social si beneficiile bancilor puse in fondul de rezerva vor trebui sa atinga 9% la data de 30 iunie 2012 poate parea pentru unii investitori in banci o sarcina destul de mare, in timp ce reducerea cu 50% a datoriilor suverane ale Greciei ar putea insemna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in aceste fonduri.
„Pietele asteptau de la aceasta intrunire propuneri care sa fie incisive, coordonate intre ele si foarte credibile. Nevoia pe care trebuie sa o satisfaca acest set de masuri este sa refaca increderea pe doua piete: in primul rand pe piata de finantare a sistemului bancar unde spread-urile au crescut foarte mult facand dificila emiterea de noi datorii pe termen mediu-lung a bancilor si in al doilea rand pe piata datoriilor suverane”, a precizat oficialul bancii centrale.
Potrivit ultimului test de stress realizat de Autoritatea Bancara Europeana, grupurile bancare din regiune vor trebui sa aduca un aport de capital de peste 106 miliarde de euro pana la 31 iunie 2012. Bancile elene sunt principalele vizate (30 mld. euro), urmate de bancile spaniole (26,16 mld. euro) si italiene (14,77 mld. euro).