„Ajustarea ordonata a deficitului de cont curent cu cel putin 4 puncte procentuale este strict necesara pentru a indulci modul in care investitorii vor dori sa reduca finantarea externa a Romaniei”, a declarat Croitoru, citat de NewsIn.
El are in vedere doua scenarii pentru evolutia macroeconomica de anul viitor, primul cu o ajustare moderata a deficitului de cont curent si care, in opinia sa, nu este sustenabil, si al doilea cu o ajustare mai puternica a deficitelor, dar ordonata.
„Primul, pe care eu l-am numit scenariul timid, are in vedere scaderea cu 2,5 puncte procentuale din PIB a deficitului de cont curent, pana la 11% din PIB. Din aceasta corectie, 1,5 p.p. reprezinta ajustarea pe sectorul public, iar 1 p.p. este ajustarea pe sectorul privat. Astfel, deficitul bugetar ar ajunge anul viitor la 2% din PIB”, a explicat Croitoru.
Aceasta ipoteza presupune o depreciere a leului pana la 4 lei/euro si un nivel al cresterii economice pe 2009 de aproximativ 3%. In opinia lui Croitoru, acest scenariu nu este suficient de credibil si ar putea determina pierderi importante de finantare externa.
Al doilea scenariu presupune ajustarea deficitului de cont curent cu 4 puncte procentuale, varianta mult mai credibila. Acesta presupune reducerea deficitului bugetar pana la 1% din PIB, deci cu 2,5 puncte procentuale mai putin decat in 2008.
„Al doilea scenariu are in vedere o reducere mai mica a finantarii externe si presiuni de depreciere a leului mai mici. De asemenea, acest scenariu ar putea mentine cresterea economica la 5% din PIB, deci temperarea fata de 2008 ar fi mai mica”, a adaugat consilierul guvernatorului BNR.
Croitoru porneste pentru aceste previziuni de la un deficit bugetar estimat la 3,5% din PIB pentru acest an, o crestere economica de peste 8% si un deficit de cont curent de 13,5% din PIB la sfarsitul lui 2008.