„Daca Romania nu reuseste sa faca ajustarile programate, sursele de capital vor scadea. Oricum, Romania trebuie sa se imprumute de pe pietele externe. In opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine de incheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate si ar asigura costuri mai mici”, a spus Croitoru, citat de Mediafax.
Un acord de tip precautionary stabileste o valoare a imprumutului, dar tragerile nu sunt efectuate automat, ci doar daca este necesar.
Croitoru a spus ca nu au fost incheiate calculele privind valoarea unui nou acord cu FMI si nici nu s-a stabilit daca acesta va presupune reinnoirea intelegerii cu Comisia Europeana.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, ca discutiile dintre autoritatile romane si oficialii FMI privind incheierea unui nou acord vor incepe in luna octombrie, cand delegatia Fondului se va afla la Bucuresti, urmand sa fie stabilita si forma acestui acord.
Seful diviziei Comisiei Europene pentru Cehia, Romania, Polonia si Slovacia, Laurent Moulin, a declarat, miercuri, ca daca Romania va semna un nou acord cu FMI atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeana.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca in 2011 Romania va semna un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.
Seful statului a spus, miercuri, la RRA, ca „in niciun caz” FMI nu va mai finanta, in viitorul acord, deficitul bugetului de stat al Romaniei, asa cum se intampla in prezent, afirmand ca noul angajament va fi „cel mai probabil un asa numit acord de precautie”.
Romania are un acord in derulare cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro.