„Romania are de redus deficitul bugetar la 4,4% din PIB in 2011. Masurile de acum, odata inversate, ar aduce problema inapoi, fara a gasi solutii. Masurile de acum nu pot fi inversate, atat timp cat cresterea economica nu se reia viguros. O crestere economica viguroasa inseamna ca avansul se situeaza aproape de potential, in jur de 5%. Personal, nu cred ca avansul economic se va relua la nivelul potential in 2011”, a declarat Lucian Croitoru, citat de Mediafax.
El a precizat ca, daca sunt respectate masurile de reducere a cheltuielilor bugetare, fara deraiere, tot trebuie gasite solutii pentru scaderea deficitului fiscal, de la 6,8% din PIB in acest an la 4,4% din PIB in 2011.
Croitoru este de parere ca efortul trebuie sa ramana concentrat tot pe partea de cheltuieli bugetare.
„Masurile trebuie mentinute pana cand economia va permite inversarea lor. Masurile pot fi inversate, dar trebuie gasite alte solutii in loc”, a spus consilierul guvernatorului BNR.
El considera ca exista deja semne pozitive pentru economia romaneasca, cum ar fi reluarea exporturilor in ultimele sase-sapte luni si indicii ca economia mondiala isi revine.
Croitoru a precizat ca Romania nu a crescut din punct de vedere economic in ultimii 20 de ani fara sa beneficieze de intrari de capital din afara tarii.
„In anii 1997, 1998, 1999 nu au intrat capitaluri in Romania, iar economia s-a prabusit. Dupa 2002 au existat intrari de capital, iar economia a trecut printr-o perioada de expansiune. Romania trebuie sa ramana o permanenta atractie pentru fluxurile de capital”, a spus Croitoru.
El a subliniat ca evolutia economiei in anul viitor va depinde de ceea ce se va intampla in restul lumii, in conditiile in care exista lichiditati mari in zona Asiei si din injectiile realizate de banci centrale, iar acestea trebuie orientate.
„Numai daca punem situatia finantelor in ordine, daca mentinem coerenta politicilor macroeconomice, iar mediul de afaceri ramane stimulativ pentru investitii, se va relua cresterea economica la potential. Sub presiunile politicilor populiste, toate acestea trei sunt in pericol”, a mai spus Croitoru.
El a mai spus ca problemele fiscale sunt de natura structurala, facand referire la numarul mare de pensionari, de 5,2 milioane, dintre care o parte importanta o constituie persoane care au iesit anticipat la pensie in mod abuziv si la cele 500.000 de persoane angajate in sectorul public ” in plus”.
Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero sau chiar o contractie de pana la 0,5%.