„Anterior, cresterea pietei asigurarilor s-a bazat pe segmentul auto si bancar. Dificultatea anticiparii evolutiei vanzarilor de autovehicule si relansarii creditarii face aproape imposibila previzionarea corecta si realista a evolutiei industriei de profil in acest an”, a afirmat Toncescu, citata de Mediafax.
Piata asigurarilor a crescut cu 1,46% in primele 3 luni, la 2,42 miliarde de lei, in conditiile in care veniturile pe segmentul politelor de viata au scazut cu 5,91%, iar pe asigurarile generale au avansat cu 3,02%, conform datelor CSA.
Toncescu a mai spus ca evolutia sectorului asigurarilor va depinde in acest an si de gradul de reinnoire a politelor auto facultative Casco, numarul acestora la finele anului 2008 fiind de 1,3 milioane de contracte.
„Depinde foarte mult de asiguratori, cum vor reusi sa ii convinga pe clienti sa isi reinnoiasca politele Casco, si in acest context profesionalismul angajatilor va conta foarte mult”, a aratat Toncescu.
Potrivit datelor CSA, investitorii si actionarii isi mentin interesul pentru sectorul asigurarilor, aspect evidentiat de infuziile de capital si solicitarile privind autorizarea de noi jucatori pe piata.
„In anul 2008, aportul la capitalul asiguratorilor a fost de circa 1 miliard de lei, iar in acest an au mai intrat inca 300 milioane de lei. Pe de alta parte, BRD Asigurari de Viata a primit autorizatia de functionare, iar ERGO Asigurari de Viata a primit autorizatia de constituire”, a afirmat seful CSA.
Toncescu a precizat ca piata asigurarilor are potential de crestere in urmatorii ani, in conditiile in care ponderea in produsul intern brut (PIB) se situeaza la circa 1,8%, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 8%.
Prezent la eveniment, Dragos Cabat, presedintele CFA Romania, a spus ca piata asigurarilor va consemna un regres in 2009.
„Industria asigurarilor este un sector secundar si in conditiile in care sectorul primar este in cadere, atunci nu vad cum primele subscrise ar putea sa creasca”, a declarat Cabat.