Companiile sunt: Allianz-Tiriac Asigurari, Ardaf, Asirom, Astra Asigurari, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Euroins, Fata Asigurari si Generali.
Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural. Din totalul locuintelor din Romania, 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.
La data de 30 iunie 2010, conform cifrelor centralizate de CSA, erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor. Acest numar arata ca doar 24% din totalul locuintelor din Romania, inventariate de Institutul National de Statistica, sunt protejate prin asigurare.
Cele mai multe dosare de dauna au fost avizate de asiguratori pentru regiunile Nord Est, Sud Est, Sud Vest si Vest.
„Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate”, au spus oficialii CSA.
In regiunea de Nord Est a tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, au fost avizate deja 321 de dosare. Pentru zona de Sud Est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 132 de dosare de dauna.
Pe zona de Sud Vest, care cuprinde judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 122 de dosare. Alte 153 de dosare au fost deschise in regiunea de Vest a tarii, care cuprinde judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Restul dosarelor de dauna au fost deschise in alte regiuni.
In 2009, asiguratorii au platit despagubiri aferente contractelor facultative pentru locuinte in valoare totala de 31,4 milioane de lei ( 7,5 mil. euro), in crestere cu 85% comparativ cu anul 2008, cand indemnizatiile brute platite au fost de aproape 17 milioane de lei (4,6 mil. euro).
Astfel, CSA a precizat ca toate persoanele care au incheiat o asigurare facultativa pentru locuinta si au inregistrat daune au fost despagubite de companiile de asigurari.
Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren.
„Intrucat doar 24% din fondul de locuinte al Romaniei este asigurat, in astfel de situatii devin mai mult decat evidente rolul si importanta protectiei prin asigurare”, au declarat reprezentantii CSA.
Astra Asigurari a anuntat joi ca si-a constituit o rezerva de daune pentru plata despagubirilor din inundatii in suma de 2,5 mil. lei, compania avand in avizare, in prezent, 300 de dosare de daune produse la locuintele avariate sau distruse total de inundati.