Acest act normativ comaseaza si modifica doua dintre normele in vigoare, si anume cele legate de autorizarea asiguratorilor si de dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionari semnificativi la asiguratori/reasiguratori, persoane juridice romane.
„Noul act normativ anticipeaza trecerea la cerintele legislatiei europene referitoare la autorizarea si functionarea asiguratorilor, sub noul regim de solvabilitate. Acesta este un prim pas pentru adaptarea la legislatia europeana in domeniu, respectiv Directiva 2009/138/CE”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Potrivit acestuia, prin noua norma, Consiliul CSA a urmarit cresterea responsabilitatii conducerii administrative si executive a asiguratorilor, cu accent pe laturile calitative privind cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un asigurator, inca de la infiintare cat si pe parcursul functionarii acestuia.
„Fara a se renunta la exigentele privind furnizarea de informatii si documente, s-a avut in vedere si reducerea birocratiei specifice procesului de autorizare a asiguratorilor”, a mai spus Buzoianu.
Astfel, procedura de autorizare a fost simplificata in mod semnificativ, intrucat toate documentele pentru aprobare sunt precizate in anexe, la norme, iar declaratiile pentru actionari si persoane semnificative au fost comprimate intr-o singura declaratie pe proprie raspundere.
Totodata, noul act normativ prevede si introducerea pregatirii profesionale obligatorii pentru anumite categorii de personal ale unui asigurator, care urmeaza a se realiza printr-un proiect cofinatat prin Programul Operational Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU).
Noile reglementari vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.