Arbitrul asigurarilor a supus proiectul dezbaterii publice, pe website-ul propriu, www.csa-isc.ro, sectiunea Legislatie/Proiecte legislative, a anuntat vineri institutia.
Conform proiectului, riscurile de baza care sunt preluate in asigurare de PAID (Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile.
In cazul schimbarii proprietarului (sau administratorului, respectiv locatorului) constructiei cu destinatia de locuinta, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii politei de asigurare pentru locuinta care face obiectul contractului.
In urma producerii unor daune totale ori partiale la locuinta asigurata, beneficiarul ori imputernicitul acestuia vor formula, in scris, cererea de despagubire catre asiguratorul care a eliberat polita in numele si contul PAID. In cazul persoanelor care beneficiaza de subventionarea primei de asigurare, cererea de despagubire se adreseaza direct PAID, se arata in proiect.
Prima de asigurare se plateste integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea valabilitatii politei, astfel: 20 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip A si 10 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip B. Nivelul primelor de asigurare pot fi modificate anual prin ordin al presedintelui CSA.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.
Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel,
acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
Acest proiect este al treilea act normativ elaborat de CSA in aplicarea Legii nr.260/2008, dupa normele privind autorizarea asiguratorilor pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor si normele privind Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale – PAID.
Elaborarea de catre CSA a normelor nu reprezinta insa singura conditie pentru ca legea nr.260/2008 sa poata fi aplicata, se arata in comunicatul CSA.
Pentru implementarea acesteia sunt necesare, totodata, infiintarea PAID, precum si modificarea legislatiei actuale, de catre institutiile competente, in sensul imbunatatirii mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu catre pool.
„In acest context, evidentiem faptul ca, fiind o societate comerciala constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie AOL (asigurarea obligatorie a locuintelor), PAID se poate infiinta doar dupa ce actionarii asiguratorilor interesati de aceasta asociere vor aproba, in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor, cu cat participa fiecare la capitalul pool-ului”, precizeaza arbitrul asigurarilor.